Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Seulā bāzēta cilvēktiesību grupa identificējusi vismaz 323 vietas totalitārajā Ziemeļkorejā, kas tiek izmantotas publisko nāvessodu izpildei, vēsta aģentūra "Reuters".

Tas secināts četrus gadus ilgušā organizācijas "Pārejas perioda tieslietu darba grupa" (TJWG) pētījumā, kura laikā intervēti vairāk nekā 600 pārbēdzēji no izolētās Ziemeļkorejas.

"Publiskie nāvessodi cilvēkiem ir atgādinājums par noteiktām valsts politikas nostādnēm. Bet otrs, daudz spēcīgāks iemesls, tiem ir baiļu kultūras uzturēšana starp vienkāršajiem cilvēkiem," skaidro TJWG pētījuma vadītāja Sāra Sona.

Starp publiski ar nāvi sodītajiem Ziemeļkorejā ir arī elites pārstāvji, piemēram, diktatora Kima Čenuna tēvocis Džans Sonthēks 2013. gadā.

Taču visbiežāk augstākais soda mērs publiski tiek piemērots par tādiem noziegumiem kā krāsainā metāla vai lopu zādzība, secināts pētījumā. Retākos gadījumos publiski nogalināti par "pretvalstisku" darbību notiesātie un cilvēki, kas nelegāli šķērso Ziemeļkorejas-Ķīnas robežu.

Pētījumā konstatēti 19 gadījumi, kad vienlaicīgi nāvessods izpildīts vairāk nekā desmit personām. Nāveesodus parasti vērojuši vairāki simti vai pat 1000 cilvēki, jaunākais pētniekiem zināmais nāvessoda skatītājs bijis septiņus gadus vecs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!