Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA) aicinājusi dalībvalstīs izmantot savas stratēģiskās naftas rezerves, lai novērstu cenu kāpumu pēc viesuļvētras "Katrīna", piektdien paziņoja Francijas pārstāvji.

IEA koordinē Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstu ārkārtas naftas rezerves.

Pēc viesuļvētras "Katrīna" gandrīz pilnībā ir pārtraukta naftas ieguve Meksikas līcī.

Nākamā mēneša laikā no starptautiskajām rezervēm varētu būt pieejami papildus 60 miljoni barelu, paziņoja Francijas rūpniecības ministrs. Šis skaitlis atbilst diviem miljoniem barelu dienā jeb 258 000 tonnām dienā.

Francija no savām naftas rezervēm plāno iztērēt 92 000 barelus, kas atbilst 4,6% no rezervju kopējā apjoma. Par savu naftas rezervju atvēršanu piektdien informēja arī Vācija.

Pēdējo reizi IEA izmantoja ārkārtas naftas rezerves 1991.gada janvārī, kad ASV vadītā koalīcija padzina Irākas bruņotos spēkus no Kuveitas.

Kā ziņots, pēc ziņām par iespējamo naftas rezervju izmantošanu ASV vieglās jēlnaftas cena piektdien samazinājās vairāk nekā par diviem dolāriem līdz 67,30 dolāriem (37,89 latiem) par barelu, pēc tam kad otrdien bija sasniegusi 70,85 dolāru (39,74 latu) par barelu rekordu. "Brent" jēlnaftas cena Londonas biržā piektdien pazeminājās līdz 66,33 dolāriem (37,34 latiem) par barelu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!