Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV cietumā miris savulaik ietekmīga Kolumbijas narkotiku karteļa vadītājs Gilberto Rodrigess Orehvela, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Gangsteris savulaik kontrolējis lielāko daļu pasaules kokaīna tirdzniecības un bija cita slavena Kolumbijas narkodīlera - Pablo Eskobara - galvenais ienaidnieks. Orehvela pat tika pie iesaukas "šahists" saistībā ar viņa prasmi vienmēr būt soli priekšā konkurentiem un varasiestādēm.

1995. gadā viņš tika arestēts Kolumbijā un tika izdots ASV 2004. gadā. Bijušais karteļa līderis izcieta 30 gadu federālo cietumsodu Ziemeļkarolīnas štatā. Viņa ģimene paziņoja, ka Orehvela ieslodzījuma vietā miris no slimības.

Orehvela Kali narkotiku tirdzniecības karteli vadīja kopā ar savu brāli Migelu. Saskaņā ar ASV Narkotiku apkarošanas administrācijas (DEA) datiem, šis gangsteru grupējums ap deviņdesmito gadu vidu bija atbildīgs par 80% no kopējās kokaīna tirdzniecības pasaulē.

Šis monopols tika sasniegts tikai pēc 1993. gada, kad policija nogalināja Orehvelas ilggadējo ienaidnieku - Medeljinas karteļa vadītāju Pablo Eskobaru.

Orehvelas vadītā karteļa nedienas sākās 1995. gadā, kad policija arestēja Gilberto. Gada laikā pēc viņa aizturēšanas aptuveni seši no septiņiem karteļa vadītājiem bija vai nu miruši, vai aiz restēm. Viņa jaunākais brālis Migels, kurš tika arestēts divus mēnešus pēc Gilberto, pašlaik izcieš cietumsodu ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!