Foto: AP/Scanpix
Vadošais ASV prezidenta Donalda Trampa kandidāts vēstnieka amatam Eiropas Savienībā (ES) Teds Maloks ir paziņojis, ka šis bloks esot antiamerikānisks un ka Vašingtona uz tā rēķina centīsies veidot divpusējas attiecības ar Eiropas valstīm.

Maloks uzsvēra aģentūrai AP, ka ASV "kritiski un aizdomīgi" izturas pret ES.

"Mēs dotu priekšroku, noteikti Trampa administrācijā, ar valstīm sadarboties divpusēji," viņš uzsvēra.

Tramps vēl nav iecēlis vēstnieku ES, tomēr Maloks, kurš ir bijušais ANO diplomāts un šobrīd pasniedz Henlija biznesa skolā Lielbritānijā, ceturtdien atklāja, ka viņš tiek apsvērts šim amatam.

Tikmēr Eiropas Parlamenta (EP) lielāko frakciju līderi ir spēruši bezprecedenta soli, cenšoties bloķēt Maloka kļūšanu par vēstnieku ES un saucot viņa uzskatus par "nedzirdēti ļaunprātīgiem".

Maloks savukārt apsūdzēja ES "kliedzošā antiamerikānismā", norādot, ka daudzās jomās ASV ārpolitika atšķiras no bloka ārpolitikas.

Jautāts, kādēļ viņš vēlas šo amatu, Maloks nesen intervijā raidorganizācijai BBC sacīja, ka agrāk diplomātu dienestā ieņēmis amatu, kurā palīdzējis sagraut Padomju Savienību, piebilstot, ka, "iespējams, ir vēl viena savienība, kuru nepieciešama nedaudz iegrožot".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!