Foto: AFP/Scanpix

Igaunija ik gadu dažādos sadarbības projektos sniedz Gruzijai palīdzību līdz viena miljona eiro apmērā, liecina Igaunijas Ārlietu ministrijas sniegtā informācija.

2015. gadā Gruzijai tika sniegta palīdzība vairāk nekā 950 tūkstošu eiro apmērā, kas ir aptuveni 8% no Ārlietu ministrijas attīstības sadarbības un humānās palīdzības budžeta. Kopumā šim mērķim 2016.gadā ir atvēlēti arī 950 tūkstoši eiro, informēja ministrijas preses dienestā.

Igaunija ir nepārtraukti atbalstījusi Gruziju kopš 2000. gada. Gruzija ir bijusi viena no prioritārajām Igaunijas attīstības sadarbības partnerēm kopš 2006.gada, un tādu statusu saglabās arī 2016. - 2020. gadā, liecina attīstības sadarbības un humānās palīdzības plāns.

Pēdējo četru gadu laikā Gruzijā ir īstenoti vairāk nekā 45 attīstības sadarbības projekti dažādās jomās. Igaunijas sabiedriskais un privātais sektors, kā arī nevalstiskās organizācijas ir izveidojušas ilgtermiņa attiecības ar partneriem Gruzijā, norādīja Igaunijas Ārlietu ministrija.

Kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts Igaunija atbalsta Gruzijas tuvināšanos blokam un ir gatava palīdzēt ar apmācībām un pieredzi attīstības sadarbības prioritārajās jomās.

Igaunija ar attīstības sadarbības projektiem Gruzijai sniedz plašu atbalstu Gruzijas un Eiropas Savienības asociācijas un brīvās tirdzniecības līguma izpildē.

Igaunijas un Gruzijas valstu stratēģija 2016. - 2018. gadam paredz trīs prioritārās sadarbības jomas: demokrātiskas valsts struktūras un sistēmu stiprināšana, uzņēmējdarbības atbalstīšana un izglītības kvalitātes uzlabošana.

Pagājušajā nedēļā Igaunijas Ārlietu ministrija izsludināja jaunu pieteikumu pieņemšanu attīstības sadarbības projektu, tostarp Gruzijā, finansēšanai. Kopējais pieejamais finansējums ir 1,4 miljoni eiro, no kuriem 350 tūkstoši eiro ir paredzēti ar Gruziju saistītiem projektiem.

Jau vēstīts, ka vizītē Igaunijā trešdien un ceturtdien uzturēsies Gruzijas ārlietu ministrs Mihails Džanelidze ar šīs valsts uzņēmēju delegāciju. Vizītes laikā Džanelidzem paredzētas tikšanās ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu, parlamenta priekšsēdētāju Eiki Nestoru, premjerministru Tāvi Reivasu un ārlietu ministri Marinu Kaljurandu.

Abu valstu ārlietu ministri plāno runāt par Igaunijas un Gruzijas divpusējām attiecībm, ar ES un NATO saistītiem jautājumiem un drošības situāciju reģionā.

Ministru vizītē pavadīs uzņēmēju delegācija, un Igaunijas Tirdzniecības un rūpniecības palāta rīkos biznesa forumu abu valstu uzņēmēju kontaktu veidošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!