Kad Igaunija 2004. gada vasarā sāks īstenot šobrīd topošo e-polcijas projektu, autovadītājiem, sēžoties pie stūres, vairs nebūs jāatceras paņemt līdzi autovadītāja apliecību, automašīnas tehnisko pasi un obligātās civiltiesiskās transporta līdzekļa īpašnieka atbildības apdrošīnāšanas polises.
"Policisiti paši pārbaudīs, vai šoferim ir tiesības vadīt automašīnu un vai viņš vai viņa ir iegādājies apdrošināšanas polisi," laikrakstam "Postimees" teica Igaunijas Polijas pārvaldes attīstības un informācijas departamenta direktors Rauls Savimā, kurš ir e-policijas idejas autors.

Autovadītāja apliecības, tehniskās pases un apdrošināšanas datus policisti varēs pārbaudīt ar interneta starpniecību, bet autovadītājam pašam par sevi būs jāsniedz tikai minimāla informācija, piemēram, jāpasaka personas kods.

Ievadot šofera personas kodu portatīvajā terminālā, policisti uzreiz saņems informāciju par to, vai konkrētā persona ir tiesīga vadīt šo automašīnu, vai attiecībā uz šoferi ir spēkā kāds sods un vai automašīna ir apdrošināta.

Savimā uzsver, ka e-policijas projekts arī ļaus daudz plašāk izmantot Igaunijā ieviestās personas identifikācijas kartes, kas jaunā projekta ietvaros spēs pilnībā aizstāt autovadītāju apliecības. Ievadot personas identifikācijas kartes datus portatīvajā terminālā, policists dažu sekunžu laikā saņems visu nepieciešamo informāciju par kartes īpašnieku.

Policijas patruļu un satiksmes uzraudzības dienesta direktors Alo Kirsimē norāda, ka faktiski e-policijas sistēmā neaizstājama nebūs pat personas identifikācijas karte. Pietiks tikai ar to, ka pārbaudāmais šoferis pateiks policistiem savas identifikācijas kartes numuru vai savu vārdu, jo uz datora ekrāna sistēma parādīs arī konkrētā cilvēka fotogrāfiju, un tūlīt būs skaidrs, vai šoferis patiešām ir tas cilvēks, par ko uzdodas.

Igaunijas amatpersonas lēš, ka e-policijas projekta īstenošana izmaksās divus līdz trīs miljonus Igaunijas kronu (84 200 līdz 126 300 latu) - šāda summa būs nepieciešama, lai iegādātos mobilos terminālus vairākiem simtiem policijas patruļu. Savukārt patruļu sakaru nodrošināšana izmaksās vairākus tūkstošus kronu mēnesī.

Tā kā šobrīd neviens uzņēmums pasaulē neražo tādus mobilos terminālus, kādi, saskaņā ar e-policijas plānu, nepieciešami Igaunijas policistiem, iespējams, ka Igaunija rīkos konkursu par šādu ierīču izstrādāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!