Igaunijā nākamnedēļ varētu apstiprināt likumu, lai dienu, kurā notika atbrīvošanās no nacistiskajiem spēkiem, pārdēvētu par svētku dienu par godu pretdarbībai padomju varai, ceturtdien pavēstīja Igaunijas parlamenta pārstāvis.
Paredzams, ka jaunais likums izraisīs jaunus attiecību saspīlējumus ar Krieviju, ko jau iepriekš saniknoja Igaunijas iecere pārvietot Otrā pasaules karā kritušajiem padomju karavīriem veltīto pieminekli.

Ierosinājumi atspoguļo ilgstošu daudzu Baltijas valstu iedzīvotāju aizvainojumu, ka līdz ar nacistu okupantu sakaušanu 1944.gadā tika ne tikai sagrauti šo valstu centieni pēc neatkarības, bet arī tā novedusi pie pusgadsimtu ilgas Maskavas valdīšanas pār tām.

Padomju laikā 22.septembris vienmēr pieminēts kā Tallinas atbrīvošanas diena.

Pēc Igaunijas neatkarības atgūšanas 1991.gadā 22.septembris neoficiāli kļuva par padomu spēku veiktās Tallinas dzīvojamo rajonu bombardēšanas piemiņas dienu.

"Šī diena bija dziļi simboliska un padomju politiskajā kalendārā nozīmīga (..). Pusgadsimta garumā tas bija apvainojums Igaunijas iedzīvotājiem," sacīja nacionālistiski noskaņotās Tēvzemes savienības un "Res Publica" apvienības politiķis Trivimi Velliste.

Viņš pavēstīja, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks un citas centriski labējās partijas, kas ar nelielu pārsvaru veido vairākumu parlamentā, ir pārliecinātas par likumprojekta apstiprināšanu parlamentā otrajā un trešajā lasījumā, kas varētu notikt nākamnedēļ.

4.martā Igaunijā notiks parlamenta vēlēšanas, un analītiķi uzskata, ka ierosinājums izteikts nolūkā iegūt nacionālistiski noskaņoto vēlētāju balsis.

Nākamnedēļ paredzēts arī balsot par likumprojektu, kas aizliegtu gan nacisma, gan komunisma simbolu lietošanu, ko Krievija uzskata par neattaisnojamu abu ideoloģiju pielīdzināšanu.

Analītiķi paredz, ka pēc vēlēšanām saglabāsies pašreizējā trīspartiju koalīcija, kurā dominē premjerministra Andrusa Ansipa pārstāvētā centriski labējā Reformu partija un vairāk kreisi orientētā pieredzējušā politiķa Edgara Savisāra vadītā Centra partija.

Tomēr starp abiem politiskajiem spēkiem paredzama sīva cīņa par to, kas vadīs nākamo Igaunijas valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!