Tuvojoties 1941.gada 14.jūnija masveida deportāciju 60.gadadienai, Igaunijas parlaments gatavojas lemt par iespēju pasludināt komunistiskās organizācijas par noziedzīgām.
Ar šādu ierosinājumu nākusi klajā Tēvzemes savienība un "mērenie", trešdien raksta avīze "Eesti Paevaleht".

"Mēs vēlamies nosodīt to organizāciju darbību, kuras sekoja komunistu ideoloģijai un izdarīja noziegumus pret cilvēci," teica Tēvzemes savienības valdes loceklis Marts Nuts. "Šādi tiks radīts pamats turpmākām juridiskām darbībām, piemēram, parlamentam būs tiesības ierosināt lietas pret Komunistisko partiju vai VDK," teica Nuts.

Prezidenta amata kandidāts no Mēreno partijas Andress Tarands paziņoja, ka politiskā deklarācija ir nepieciešama, lai darītu galu bijušo komunistu pašslavināšanas mēģinājumiem.

Reformu partijas frakcijas priekšsēdētājs Jirgens Ligi norādīja, ka partija mēģina atbalstīt deklarāciju, taču vēl nav noformulējusi savu nostāju šajā jautājumā. "Mēs mēģināsim apliecināt politisko atbalstu, taču deklarācijā ir daudz juridisku nianšu, kas rūpīgi jāpārbauda," viņš piebilda.

Centra partijas ģenerālsekretārs Killo Arjakass teica, ka Tēvzemes savienība savulaik trīs reizes mēģinājusi iesniegt parlamentam šo likumprojektu, taču nesekmīgi. Pēc Arjakasa teiktā, Centra partija acīmredzot atbalstīs deklarāciju, tomēr tā vēlētos kaut ko vairāk par to.

Kā uzskata Tarands, iesniegt likumprojektu parlamentam ir nozīme vienīgi tad, ja ir pārliecība, ka tas tiks pieņemts. Tarands un Nuts cer, ka patlaban ir īstais laiks šādai politiskai deklarācijai.

"Pirms jūnija deportāciju 60.gadadienas deklarācija būs daudz saprotamāka, nekā tā būtu bijusi pirms diviem vai trim gadiem," teica Nuts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!