Igaunijas Tēvzemes savienībai otrdien izdevies noskaidrot tā hakera vārdu, kurš pirmdien iejaucās premjerministra Marta Lāra virtuālajā preses konferencē. Tēvzemes savienības ģenerālsekretārs Andress Ammass pastāstīja, ka šis hakeris ir kāds jauns vīrietis, kurš uzdevies par datorspeciālistu.
Otrdien vīrietis partijas štābā uzrakstījis paskaidrojumu, kurā viņš pauž nožēlu par savu nodarījumu.

Hakeris uzsver, ka viņam nav bijis nekādu politisku mērķu - viņš drīzāk centies nomierināt tos, uz kuru jautājumiem Lārs nav paspējis atbildēt.

Pēc Ammasa teiktā, nav šaubu, ka jaunais cilvēks nav apzinājies, ko dara. "Acīmredzot, neskaitāmo portālu ietekmē, kuros var lietot pseidonīmu, dažiem interneta lietotājiem veidojas sajūta, ka neviens viņus nesodīs," uzskata partijas ģenerālsekretārs.

Ammass uzsvēra, ka Lāram bijuši vismaz divi "dublieri", un datorspeciālistiem ir izdevies noskaidrot abu hakeru serverus. "Šādi gadījumi nedrīkst atkārtoties, un vainīgie tiks sodīti," viņš teica.

Pirmdien pirmo reizi Igaunijas vēsturē premjerministrs rīkoja virtuālu preses konferenci internetā. Preses konference norisinājās Tēvzemes savienības mājas lapā no pulksten 13 līdz 14, tomēr šajā laikā hakeriem izdevās ielauzties šajā Interneta lappusē, un viņi paguva Lāra vārdā atbildēt uz vairākiem jautājumiem.

Piemēram, hakeri Lāra vārdā pauda pārliecību, ka dzīvokļa skandāla dēļ, kurā ir iesaistīta kāda Tallinas amatpersona, varētu izjukt Igaunijas galvaspilsētas valdošā koalīcija, un ka par Igaunijas Aizsardzības spēku komandieri varētu iecelt biznesmeni Mareku Strandbergu.

Igaunijas premjerministrs noliedz, ka būtu sniedzis šādas atbildes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!