Irākas ārlietu ministrija otrdien apsveica Irākas konstitūcijas projekta apstiprināšanu, paužot cerības, ka oktobrī paredzētajā referendumā tas tiks pieņemts, un paziņoja, ka tas nenozīmē, ka Igaunijas militārā misija Irākā tiks pārtraukta un ka rudenī valdība, visticamāk, vērsies parlamentā ar lūgumu tās termiņu pagarināt, ziņo laikraksts "Postimees".
"Mēs ceram, ka konstitūcijas projekts oktobra referendumā saņems pārliecinošu atbalstu," norādīja Ārlietu ministrija, komentējot ziņas par panākto kompromisu saistībā ar dokumenta projektu.

Vasaras sākumā Rīgikogu (Igaunijas parlaments) pagarināja pilnvaras militārajai misijai Irākā līdz gada beigām, un valdība iecerējusi lūgt to pagarināt vēlreiz.

"Igaunijas misijas turpināšanu Irākā es uzskatu par pareizu. Mēs zinām, ko nozīmē dzīvot diktatūras apstākļos, un tas ir dabīgi, ka mēs vēlamies palīdzēt citām valstīm diktatūru gāzt," pēc tikšanās ar ASV Kongresa starptautisko lietu komitejas priekšsēdētāju Henriju Haidu sniegtā intervijā laikrakstam "Postimees" pirms dažām dienām atzina premjerministrs Andruss Ansips.

Haids tikšanās laikā paziņoja, ka Vašingtona vēlas, lai igauņu kontingents Irākā paliktu arī nākamajā gadā.

"Mans viedoklis ir vienkāršs - ja mūsu dalības pagarināšana ir nepieciešama, tad mums tas jādara," izteicās bijušais aizsardzības ministrs un pašreizējais Rīgikogu aizsardzības komitejas vadītājs Svens Miksers.

Viņš piebilda, ka valdība, iespējams, neiesniegs parlamentā likumprojektu par misijas mandāta pagarināšanu līdz 16.oktobrī paredzētajām pašvaldību vēlēšanām, lai neļautu ārlietu un aizsardzības jautājumiem kļūt par iekšpolitisko diskusiju tēmu.

"Taču valdībai jau iepriekš jāpaziņo, ka tā vēlas misiju pagarināt," uzsvēra Miksers.

Irākas misijas termiņa pagarināšanu atbalsta premjerministrs, aizsardzības, kā arī ārlietu ministrs, kuri visi pārstāv Reformu partiju, kamēr tās koalīcijas partneri no Centra partijas un Tautas savienības vēlas igauņu karavīru izvešanu no Irākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!