Igaunijas premjerministrs un partijas "Res Publica" priekšsēdētājs Juhans Partss un Reformu partijas priekšsēdētājs Andruss Ansips, kas ieņem ekonomikas ministra posteni, pirmdien vienojušies, ka pašreizējās koalīcijas veidotā valdība turpinās darbu, ziņo "Postimees Online".
Ansips pavēstījis, ka panākts mierizlīgums, jo Partss apsolījis, ka turpmāk neviens ministrs netiks atstādināts, iepriekš nekonsultējoties ar koalīcijas partneriem.

Ansips norādīja, ka vēl viens iemesls turpināt līdzšinējās valdības darbu ir tas, ka Reformu partijas priekšvēlēšanu solījumi - paaugstināt bērnu pabalstus un samazināt ienākumu nodokli - ir īstenojami pašreizējās koalīcijas ietvaros, ko veido "Res Publica", Tautas savienība un Reformu partija.

Pēc tikšanās ar Partsu Ansips žurnālistiem pavēstīja, ka Reformu partijas nostāja ir jau ievērojami mainījusies pēc pagājušās ceturtdienas valdības sēdes, kurā tika apspriests Drošības policijas (KaPo) ziņojums par valsts noslēpumus saturošo dokumentu pazušanu Ārlietu ministrijā.

"Es KaPo ziņojumu redzēju pirmo reizi ceturtdien, un tas mainīja manu attieksmi," atzina Ansips, ziņo "Eesti Päevaleht Online".

Reformu partijas pārstāvis Urmass Krulls medijiem paziņoja, ka partija no amata atcelto Kristīnu Ojulandu atkārtoti neizvirzīs.

"Mēs nolēmām turpināt darbu šajā koalīcijā, jo tas ir labākais variants," teica Krulls.

Jaunu ārlietu ministra amata kandidātu Reformu partija gatavojas nosaukt 23.februārī. Krulls nevēlējās nedz apstiprināt, nedz noliegt, ka par jauno ārlietu ministru varētu kļūt pašreizējais Rīgukogu (Igaunijas parlamenta) spīkera vietnieks Reins Langs.

Prezidents Arnolds Rītels iepriekšējo ministri Ojulandi atcēla no amata pagājušajā ceturtdienā, pamatojoties uz premjerministra Partsa lūgumu, kurš apsūdzēja Ojulandi Igaunijas ārlietu ministrijas reputācijas graušanā, pieļaujot slepeno dokumentu pazušanu savā vadītajā ministrijā.

Kā liecina KaPo veiktais audits, laika posmā no 1994. līdz 2004.gadam Igaunijas Ārlietu ministrijā pazuduši daudzi valsts noslēpumus saturoši dokumenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!