Tartu universitātes Tehnoloģijas institūta zinātnieki sadarbībā ar Helsinku un Kalifornijas universitāšu kolēģiem atklājuši gēnu, kurš palielina augu izturību un palīdz tiem izdzīvot ekstrēmos apstākļos. Darba rezultāti tiks publicēti populārajā zinātnes žurnālā "Nature", ziņo ETV24.
"Šis gēns regulē auga gāzu apmaiņu. Šis process notiek caur auga atvārsnītēm, kas ir nelieli atvērumi uz auga lapu virsmas. Pa tām iekļūst ogļskābā gāze, kas ir svarīga auga barības viela. Līdzās tam caur turieni iekļūst arī sārņi un patogēni," stāstīja Tartu universitātes Augu bioloģijas laboratorijas vadītājs Hanness Kollists.

Augs atvārsnītes aizver tad, kad mitrums būtiski samazinās vai ja lapā mēģina iekļūt sārņi. "Ja vides apstākļi mainās, tad augam ir svarīgi atbilstoši reaģēt, atverot vai aizverot atvārsnītes," skaidroja doktorante Trīne Vahisalu.

Gēna atklāšanā būtiski palīdzēja unikāla aparatūra, ar kā palīdzību iespējams vērot auga elpošanu atkarībā no vides apstākļu maiņas. Aparāts pēc pētnieku norādījumiem tika uzbūvēts Tehnoloģijas institūta Augu fizioloģijas laboratorijā.

"Pirmkārt, tas, protams, ir fundamentāls zinātniskais atklājums, kas ir viens solis tuvāk izpratnei par atvārsnīšu atvēršanās un aizvēršanās mehānismu," sacīja Kollists. "Ja mēs to labāk izpratīsim, pratīsim radīt augus, kuri ir izturīgāki smagos vides apstākļos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!