Foto: LETA
Ikviens konstitucionāls un demokrātisks solis, kas mazina korupciju, ir atbalstāms, komentējot Latvijas prezidenta Valda Zatlera lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu sacījis Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, paužot atbalstu šim lēmumam.

Ilvess uzsvēris - lai arī saprot Zatlera lēmumu, tomēr negrasās to vērtēt, jo nevēlas komentēt citu valstu iekšējās lietas. "Pēdējās dienās es tikos ar Valdi Zatleru, un svētdien mēs situāciju apspriedām pa telefonu. Es saprotu iemeslus, kādēļ Latvijas prezidents pieņēma tik negaidītu lēmumu," teicis Ilvess.

Viņš skaidroja, ka korupcija jebkurā valstī gan iedzīvotāju acīs, gan starptautiskā mērogā mazina uzticību Latvijas valstij.

Jau ziņots, ka pēc Saeimas ceturtdienas lēmuma neļaut KNAB veikt kratīšanu bieži vien par oligarhu dēvētā politiķa, Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, Zatlers nolēma rosināt atlaist tikai pirms septiņiem mēnešiem ievēlēto 10.Saeimu.

Par atļauju kratīšanai nobalsoja „Vienotības" un VL-TB/LNNK deputāti, pret bija pieci PLL deputāti, ka arī Iveta Grigule un Vitauts Staņa no Zaļo un Zemnieku savienības, bet atturējās "Saskaņas centra" un ZZS frakcijas, kā arī Guntis Ulmanis (PLL). Pats Šlesers balsojumā nepiedalījās.

Atļauju kratīšanai KNAB lūdza trešdien sāktās vērienīgās operācijas ietvaros. Trešdien KNAB veica kratīšanu īpašumos, kas, pēc izmeklētāju domām, pieder par Latvijas oligarhiem dēvētajiem politiķiem - Andrim Šķēlem, Aināram Šleseram un Aivaram Lembergam. KNAB 20.maijā sācis kriminālprocesu pēc vairākos Krimināllikuma pantos paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm - par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu, kukuļdošanu, neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!