Manipūras štata separātistu nemiernieki Indijas ziemeļaustrumos paplašinājuši savu izspiešanas reketu un vēršas pret valstij piederošajām bankām un skolām, kas liecina par viņu mēģinājumiem nostiprināt savu varu pār šo reģionu.
Nemiernieki ievāc "nodokļus" no cilvēkiem, valdības ierēdņiem un biznesmeņiem jau kopš sešdesmitajiem gadiem, iegūstot miljoniem rūpiju savas sacelšanās uzturēšanai.

Taču pēdējos mēnešos viņu taktika ir kļuvusi agresīvāka un biedējošāka, jo viņi draud spridzināt bumbas un slepkavot.

Pret vairāk nekā 50 000 Indijas karavīru šajā štatā cīnās pāri par pusduci nemiernieku grupējumu. Šonedēļ nemiernieki pieprasīja no valstij piederošās "United Bank of India" (UBI) vienu miljonu rūpiju, nemaksāšanas gadījumā draudot nogalināt bankas darbiniekus un rīkot sprādzienus bankas filiālēs.

"Mūsu dzīvības ir apdraudētas. Viņi draud mums individuāli, ja nauda netiks samaksāta," telefonsarunā no Manipūras štata galvaspilsētas Impalas teica viens no bankas direktoriem M.Čandrašehars.

Pēc viņa teiktā, nemiernieki nosūtījuši faksu ar draudiem sarīkot bumbas sprādzienu viņa filiālē, ja prasība netiks izpildīta.

Vairāk nekā simts bankas darbinieku 14 filiālēs visā štatā nav ieradušies darbā un vadība ir spiesta tās slēgt.

UBI ir viena no divām vadošajām bankām štatā, kas pārvalda valdības līdzekļus un darījumus, un tajā savu naudu noguldījuši simtiem privātpersonu. Otra banka ir "State Bank of India". Štatā savu darbību nav izvērsusi neviena privātā banka.

"Štata valdība ir bezpalīdzīga un klusa novērotāja," teica kāds augsta ranga štata izlūkdienesta darbinieks, kurš lūdza neminēt viņa vārdu.

Nemieros Manipūrā gājuši bojā vairāk nekā 20 000 cilvēku. Šajā reģionā dzīvo pāri par 200 cilšu un etnisko grupu un tajā plaši izvērsta separātistu sacelšanās.

Iegūtos līdzekļus nemiernieku grupējumi izmanto ieroču iegādei un kaujinieku uzturēšanai un izmitināšanai. Taču viņi ierīkojuši arī nelielas pamatskolas un slimnīcas štata attālākajos rajonos.

"Tas varētu būt kaujinieku grupējumu kopīgs pasākums, jo viņi vēlas likt skaidri saprast, ka ir izveidojuši paralēlu valdību. Neviens nevar nodarboties ar biznesu, nemaksājot viņiem," teica kāds cits izlūkdienesta darbinieks Impalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!