Foto: AFP/Scanpix
Atzīstot par vainīgiem sazvērestībā, slepkavībās un citos noziegumus, Indijas tiesa notiesājusi 31 cilvēku saistībā ar traģiskajiem 2002.gada grautiņiem Gudžarātas štatā.

Apsūdzētie tika atzīti par vainīgiem slepkavībās, slepkavības mēģinājumos, ļaunprātīgā dedzināšanā, nemieru celšanā un kriminālā sazvērestībā. Viņi saukti pie atbildības par 33 cilvēku nāvi, kuri 2002.gada 28.februārī dzīvi sadega kādā ēkā, kuru aizdedzināja grautiņu dalībnieki.

Vēl 42 apsūdzētie trešdien pierādījumu trūkuma dēļ tika attaisnoti.

Notiesātajiem spriedums tiks nolasīts jau šonedēļ, un viņiem draud nāvessods.

Jau ziņots, ka 2002.gada Gudžarātas grautiņi bija vieni no vardarbīgākajiem reliģiskajiem nemieriem kopš Indijas neatkarības iegūšanas. Tie izcēlās pēc tam, kad Godhras stacijā 2002.gada 27.februārī vilciena ugunsgrēkā bojā gāja 59 hinduistu svētceļnieki.

Hinduisti tajā vainoja stacijā sapulcējušos musulmaņu protestētājus un atriebās trīs dienu ilgā slaktiņā vairākās musulmaņu apdzīvotās pilsētās.

Kopumā tika nogalināti aptuveni 2000 cilvēku.

Musulmaņi savu vainu vilciena dedzināšanā vienmēr ir kategoriski nolieguši.

Pašreiz saistībā ar 2002.gada grautiņiem tiek iztiesātas deviņas lietas.

Nemieru savlaicīgā nenovēršanā un to iedrošināšanā tika apsūdzēts arī štata premjerministrs Narendra Modi - kvēls indiešu nacionālists.

Viņš sev izvirzītās apsūdzības noliedza, bet par notikušo nav atvainojies.

Jautājums par atbildīgajiem ir novedis pie asiem strīdiem valsts hinduistu un musulmaņu kopienas starpā.

Jau ziņots, ka februārī par pasažieru vilciena aizdedzināšanu Godhras stacijā tika notiesāta 31 persona, vēl 63 cilvēki tika attaisnoti.

Gudžarātas štata izmeklēšanas komisija 2008.gadā secināja, ka vilciena aizdedzināšana bijusi sazvērestība. Sešu gadu laikā komisija iztaujāja vairāk nekā 1000 liecinieku un atklāja, ka sazvērestības ietvaros vilciena aizdedzināšanai iegādāti 140 litri benzīna.

Komisija arī pilnībā attaisnoja Modi visās viņam izvirzītajās apsūdzībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!