Foto: AFP/Scanpix

Indijas tiesa otrdien piespriedusi mūža ieslodzījumu šoferu vadītu automašīnu nomas uzņēmuma "Uber" taksistam par pasažieres izvarošanu valsts galvaspilsētā Deli.

Tiesnesis Kaveri Bavedža teica, ka notiesātais taksists Šivs Kumars Jadavs (attēlā centrā) atradīsies ieslodzījumā līdz "viņa dabiskajai nāvei".

Jau vēstīts, ka Jadavs oktobrī tika atzīts par vainīgu 25 gadus vecas sievietes izvarošanā, kad viņa devās mājup no vakariņām ar draugiem.

Pēc 5. decembrī notikušā uzbrukuma "Uber" tika aizliegts darboties Deli, tomēr šis aizliegums nav pilnīgi īstenots. Uzņēmums tika vainots neatbilstošā taksistu pagātnes pārbaudīšanā.

Drīz pēc izvarošanas kļuva zināms, ka Jadavs agrāk bijis apsūdzēts uzbrukumos citām sievietēm, tomēr nav notiesāts.

Uzbrukumā cietusī pastāstīja, ka viņa taksometrā iesnaudās un pamodās, kad taksists bija piestājis nomaļā vietā, kur viņu izvaroja. Pēc tam viņa tika aizvesta un izlaista netālu no savas mājas Deli.

Jadava lietu izskatīja viena no tiesām, kas tika izveidotas 2013 .gadā pēc tam, kad autobusā Deli tika grupveidā izvarota un nogalināta kāda studente.

Taksista veiktā izvarošana notika dažas dienas pirms autobusā izdarītā nozieguma otrās gadskārtas.

Par spīti aizliegumam darbību Deli šogad atsākušais "Uber" paziņoja, ka ir guvis mācību un uzlabojis taksistu pārbaudes un klientu atbalsta politiku.

"Uber", kura galvenā mītne atrodas ASV pilsētā Sanfrancisko, darbojas vairāk 300 pilsētās 57 pasaules valstīs, un tā vērtība ir ap 35 miljardiem eiro. Daudzviet "Uber" darbība ir izraisījusi vietējo tradicionālo taksometru kompāniju protestus.

To šoferu, kas sadarbojas ar "Uber", pakalpojumus klienti var pasūtīt, izmantojot viedtālruņa lietotni. Tajā var apskatīt pasūtītās automašīnas vadītāja vārdu,fotogrāfiju un automašīnas reģistrācijas numuru. Brauciena laikā pasažierim ir pieejama globālās pozicionēšanas sistēma (GPS) un iespēja paziņot savu atrašanās vietu tuviniekiem.

"Uber" pārbauda visus platformu izmantojošos automašīnu vadītājus. Viņiem jābūt vismaz 21 gadu veciem, ar autovadītāja apliecību, bez ceļu satiksmes pārkāpumiem, automašīnai jābūt apdrošinātai un tam jābūt personīgajam transporta līdzeklim.

Kompānija 2013. gada septembrī sāka darbību Indijā un pašlaik tā darbojas apmēram 10 Indijas lielpilsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!