Indija pirmdien paziņoja, ka apsver "visas iespējas", ieskaitot militāru atmaksu pēc pagājušās nedēļas uzbrukuma parlamentam, un brīdināja, ka tiem, kas izaicina šīs valsts drošību, būs par to jāatbild.
Indijas premjerministra Atala Bihari Vadžpajī valdības drošības komiteja aicināja pārrunāt izmeklēšanas progresu saistībā ar 13.decembra uzbrukumu, kurā Indija vaino Pakistānas militārās izlūkošanas dienestu un divus kaujinieku grupējumus.

Stingrās politikas piekritēji aicināja veikt triecienus teroristu apmācības nomentēm Pakistānā, bet Indijas iekšlietu ministrs L.K. Advani teica, ka lēmums par galīgo atbildi tiks pieņemts sarunās ar militārpersonām.

"Valdība nopietni apsver visas iespējas," Advani pavēstīja raidkompānijai "Star TV".

"Ņemot vērā visus aspektus, .. politiskie un militārie līderi kopīgi pieņems lēmumu," Advani sacīja intervijā televīzijas kompānijai "Aaj Tak".

13.decembrī uzbrukuma laikā parlamentam tika nogalināti pieci uzbrucēji un vēl astoņi citi cilvēki, galvenokārt apsardzes darbinieki.

Pakistāna nosodīja šo uzbrukumu un noliedza sava izlūkdienesta saistību ar šo terora aktu. Islāmabada arī brīdināja Indiju atturēties no atmaksas uzbrukumiem.

Pakistānas valdība ir piedāvājusi veikt kopīgu izmeklēšanu ar Indiju, ja tā vēlas dalīties informācijā par pierādījumiem. Šo piedāvājumu Advani uztvēra ar diezgan lielu skepsi.

"Mēs šaubāmies par viņu (Pakistānas) nodomiem. Ir pārdroši no viņu puses apgalvot, ka uzbrukumus rīkoja Indijas aģentūras. Ja viņi patiešām vēlas izskaust terorismu, tad viņiem tas labāk jāizrāda un viņu pienākums ir izbeigt jebkāda veida atbalstu terorismam," Advani teica intervijā laikrakstam "The Hindu".

Izmeklējot pagājušās nedēļas uzbrukumu Indijas parlamentam, varas iestādes pirmdien aizturēja nopratināšanai divus cilvēkus, kas bija izīrējuši dzīvokli vienam no galvenajiem uzbrukuma plānotājiem, paziņoja policijas pārstāvis.

Vienam aizturētajam pieder dzīvoklis, kur dzīvoja aizdomās turētie, bet otrs ir nekustamo īpašumu aģents, kurš viņus iepazīstināja ar dzīvokļa īpašnieku.

Policija var īpašniekam izvirzīt oficiālu apsūdzību par to, ka viņš nav informējis vietējo policiju par jaunajiem īrniekiem.

Pēc policijas ziņām, dzīvokli Deli ziemeļos apmēram mēnesi līdz 13.decembra uzbrukumam īrējis Kašmiras partizānu grupējuma "Jaish-e-Mohammad" dalībnieks Mohammeds Afzals, kurš organizējis šo uzbrukumu. Policija uzskata, ka šajā dzīvoklī izstrādāts uzbrukuma plāns.

Afzals un vēl trīs sazvērnieki, to skaitā Deli universitātes profesors un kāda kašmiriete, tika apcietināti svētdien.

Uzbrukumā gāja bojā visi pieci uzbrucēji, seši drošības spēku pārstāvji un viens civiliedzīvotājs. Upuru skaits pieauga līdz 13, kad svētdien nomira uzbrukumā ievainots karavīrs.

Parlamentā uzbrukuma brīdī bija vairāki ministri un ap 300 parlamenta deputātu, bet neviens nav cietis, jo uzbrucēji tika nošauti pirms iekļūšanas ēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!