Indijā ceturtdien sākusies daudzpakāpju parlamenta vēlēšanu trešā kārta, kurā tiesības piedalīties 144 miljoniem balsstiesīgo indiešu, tostarp arī Mumbajā, kas pagājušā gada novembrī piedzīvoja asiņainu teroristu uzbrukumu.
Vēlēšanu iecirkņi durvis vēra pulksten 7 (pulksten 4.30 pēc Latvijas laika), un vairumā rajonu, kur ceturtdien notiek vēlēšanas, balsošana noslēgsies pulksten 17.

Vēlēšanu process Indijā izvērsts mēneša garumā, jo 800 000 vēlēšanu iecirkņu iekārtošana, lai nodrošinātu pieeju balsošanas urnām visiem 714 miljoniem balsstiesīgo pilsoņu, rada milzīgas loģistikas problēmas, kā arī pārlieku noslodzi sešus miljonus lielajam vēlēšanu komisiju personālam un drošības spēkiem.

Ceturtdien vēlēšanas notiek deviņos štatos, tostarp nabadzīgajā Bihārā, blīvi apdzīvotajā Utarā, Gudžarātā valsts rietumos, austrumu lauksaimniecības štatā Karnātakā un galēji kreiso kontrolētajā Rietumbengālē.

Vēlēšanu laikā veikti pastiprināti drošības pasākumi, īpaši Bihārā un Rietumbengālē, lai novērstu maoistu uzbrukumus, kuri aptumšoja pirmās divas balsošanas kārtas un prasīja gandrīz 20 cilvēku dzīvības.

Mumbajā pēc pagājušā gada teroristu uzbrukuma, kura laikā tika noslepkavoti 166 cilvēki, vērojama neierasta politiskā aktivitāte starp parasti visai apātiskajiem Indijas finanšu galvaspilsētas izglītotajiem vidusšķiras pārstāvjiem.

Gan sabiedriskās domas aptaujas, gan analītiķu atzinumi liecina, ka cerību iegūt absolūto vairākumu nav nedz Kongresa partijai, kuru pārstāv līdzšinējais premjerministrs Manmohans Singhs, nedz opozīcijā esošajai hinduistu nacionālistu Indijas Tautas partijai (BJP).

Tāpēc pēc vēlēšanām sagaidāma Kongresa partijas un BJP izmisīga tirgošanās ar Vienoto nacionālo progresīvo aliansi jeb tā dēvēto Trešo fronti, kā arī ar reģionālo partiju un sīkpartiju gūzmu.

Vēlēšanas noslēgsies 13. maijā, bet to rezultāti gaidāmi vēl pēc trijām dienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!