Indonēzijā ir sākusies divu dienu kampaņa, kuras laikā ir paredzēts pret poliomielītu vakcinēt 6,4 miljonus bērnu, informē ārvalstu masu mediji.
Līdz šim ir reģistrēti 16 šīs slimības gadījumi, un tas tiek uzskatīts par pēdējo uzliesmojumu valstī pēdējo desmit gadu laikā.

Slimība izplatās piesārņota ūdens dēļ, tā nav ārstējama un iztaisa ķermeņa paralīzi un reizēm pat nāvi, informē BBC.

Amatpersonas uzskata, ka uzliesmojuma cēloņi meklējami Nigērijā, kur 2003.gadā tika pārtraukta vakcinācija, jo radikāli noskaņotie garīdznieki paziņoja, ka tā ir ASV izplānota viltība savtīgu interešu apmierināšanai.

DNS pārbaudes, kas veiktas vienam no inficētajiem bērniem, norāda, ka slimība ir atceļojusi uz Indonēziju caur Saūda Arābiju.

Indonēzijas amatpersonas apgalvo, ka vīrusu valstī varētu būt ievedis kāds svētceļnieks vai emigrantu strādnieks.

Poliomielīts vēl joprojām rada bažas sešās valstīs – Afganistānā, Ēģiptē, Indijā, Nigērijā, Nigērā un Pakistānā.

ANO jau ir sākusi kampaņas, kuru mērķis ir izskaust slimību līdz šī gada beigām.

Indonēzijā pirmais slimības gadījums tika konstatēts pirms mēneša Rietumjavas provincē 120 kilometru attālumā no galvaspilsētas Džakartas.

Ciematu bērnu vakcinācija šajā reģionā ir gandrīz pabeigta. Kopumā valstī ir vakcinēti aptuveni 90% bērnu, taču Rietumjavā vakcinācijas līmenis bija tikai aptuveni 55%.

“Tas ir ļoti svarīgi, jo es negribu, lai mans bērns kļūt bezpalīdzīgs kā tie, ko es redzu televīzijas pārraidēs,” saka 21 gadu vecā Nasa, kura atvedusi pie mediķiem savu 3 gadus veco dēlu.

Katram bērnam mutē tiek iepilināti divi pilieni vakcīnas šķidruma. “Līdz šim cilvēki ir bijuši ļoti atsaucīgi. Veselības centri šodien ir pārpildīti,” saka veselības ministrijas amatpersona Muhamads Nadirins.

Viņš stāsta, ka nākamā vakcinēšanas kampaņa ir paredzēta jau nākamajā mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!