No ceturtdienas visiem interesentiem internetā ir pieejamas Sinajas kodeksa augstas izšķirtspējas digitālās fotogrāfijas, kas ir viens no diviem senākajiem un vislabāk saglabātajiem Bībeles tekstiem, ziņo "France Presse".

24. jūlijā interneta vietnē publiskotas aptuveni 100 teksta lappuses. Novembrī mājas lapa tiks papildināta ar vēl daļu lappušu, bet projekta nobeigums paredzētas nākamā gada jūlijā.

Sinajas kodeksam ir tikai viens konkurents senuma ziņā - tas glabājas Vatikānā, taču pastāv pieņēmums, ka pāvesta bibliotēkā atrodas vēl senāks eksemplārs. Abi šie kodeksi datējami ar mūsu ēras IV gadsimta vidu. Īpaša Sinajas kodeksa vērtība ir tāda, ka Jaunās Derības teksts tajā lasāms gandrīz pilnībā.

Sinajas kodeksa fragmenti šobrīd atrodas Britu bibliotēkā, Leipcigas Universitātes bibliotēkā, Krievijas Nacionālajā bibliotēkā un Sv. Katrīnas klosterī Sinajas pussalā (Ēģiptē).

Kodeksu XIX gadsimta vidū atrada vācu pētnieks Konstantīns Tišendorfs, kurš to nodeva Vācijas un Krievijas valdībām. XX gadsimta trīsdesmitajos gados PSRS savu daļu gandrīz pilnībā pārdeva Britu muzeja bibliotēkai. Pēdējie kodeksa fragmenti 1975. gadā tika atrasti aizmūrētā klostera istabā, kad mūki veica remontu Sv. Katrīnas klosterī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!