Radžendra Pačauri, kurš vada ANO Starpvaldību komisiju klimata izmaiņu jautājumā (IPCC), trešdien atzina, ka pastāv maz izredžu šī gada decembrī panākt globālu vienošanos par klimata izmaiņu ierobežošanu.

Pēc Kopenhāgenas konferences neveiksmes, šī gada nogalē paredzēts rīkot jaunu ANO konferenci, kas notiks Kankunā. Plānots, ka sarunas Meksikas kūrortpilsētā ilgs no 29.novembra līdz 10.decembrim, un to mērķis ir noslēgt saistošu vienošanos par oglekļa dioksīda izmešu samazināšanu, kam jāaizstāj šobrīd spēkā esošais Kioto protokols, kura darbības termiņš beidzas 2012.gadā.

Sarunā ar indiešu aģentūru "Press Trust of India" Pačauri sacīja, ka panākt vienošanos Kankunā "nav iespējams, īpaši ņemot vērā situāciju atsevišķās valstīs".

Viņš aicināja Meksiku būt reālistiskai un galvenokārt izdarīt spiedienu uz bagātajām valstīm, lai tās atvēlētu līdzekļus nabadzīgajām, palīdzot pielāgoties klimata izmaiņām un samazināt izmešu daudzumu.

"Dieva dēļ, lūdzu, panāciet finansiālo apņemšanos," izsaucās Pačauri.

Tikmēr Indija stingri uzstāj, ka klimata izmaiņu mīkstināšanas slogs jāuzņemas attīstītajām valstīm, kuras vēsturiski esot atbildīgas par globālo sasilšanu, kamēr Deli pati atsakās uzņemties jebkādas tiesiski saistošas saistības.

Tajā pašā laikā Meksika pagājušā nedēļā paziņoja, ka tā pieliks pūles, lai šī gada samitā sarunās tiktu iesaistītas arī tās valstis, kuras jutušās atstumtas no sarunu procesa Kopenhāgenā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!