Irāka gatavojas pārskatīt kontraktus ar ārvalstu naftas firmām, kas tika parakstīti pirms ASV iebrukuma, aģentūru DPA pirmdien informēja Irākas Naftas ministrijas pārstāvis Asims Džihads.
Atsaucoties uz naftas ministru Ibrahimu Bahru al Ulumu, viņš pastāstīja, ka premjerministrs Ibrahims Džaafari šo darbu uzdevis veikt īpaši izveidotai ministrijas komisijai.

Izveidotas arī komisijas, kam būs jāsazinās ar attiecīgo valstu valdībām un jāsniedz ziņojumi Irākas Nacionālajai sapulcei. "Mēs negribam steigties, jo šādiem jautājumiem vajadzīgs ļoti daudz laika," piebildis Džihads.

Irāka 1997.gadā parakstīja kontraktu ar Krievijas naftas koncernu "Lukoil", kas paredzēja investēt aptuveni četrus miljardus dolāru Rietumkurnas naftas atradņu apguvē, savukārt ar kādu Ķīnas naftas kompāniju Bagdādi vieno kontrakts par Ahdabas atradņu apguvi 1,2 miljardu dolāru vērtībā.

Tolaik šo kontraktu izpildi aizkavēja Irākai noteiktās ANO sankcijas.

Pēc Džihada teiktā, Bagdāde gatavojas izsludināt konkursu ārvalstu investoriem par Halfaijas atradņu apguvi Irākas dienvidos.

"Nevienai kompānijai šai ziņā netiks dotas nekādas priekšrocības - mūsu politika paredz izšķirties par labāko piedāvājumu," uzsvēra Naftas ministrijas pārstāvis.

Irākas izpētītie naftas krājumi mērojami 115 miljardos barelu, savukārt neizpētīto iegulu apjoms varētu sasniegt vēl 240 miljardus barelu.

Eksperti lēš, ka Irākai vēl ir daudz neatklātu un neizvērtētu naftas iegulu, īpaši Madžnūnas, Luhaisas, Halfaijas, Rietumkurnas, Ahdabas, Austrumbagdādes un Artavi atradnēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!