Foto: AP/Scanpix

Irākas Ārlietu ministrija sestdien izsaukusi Turcijas vēstnieku, lai pieprasītu nekavējoties atsaukt pēdējās dienās Irākas ziemeļos izvietotos turku karavīrus.

Jau vēstīts, ka Turcija nosūtījusi uz Irākas ziemeļiem sauszemes spēkus, kuri ieradušies netālu no džihādistu grupējuma ''Daesh'' ("Islāma valsts") kontrolētās Mosulas pilsētas.

Irākas Ārlietu ministrija apgalvoja, ka Turcijas spēki iegājuši Irākas teritorijā bez valdības ziņas, un Irāka uzskata šādu rīcību par "naidīgu aktu". Turcija savukārt skaidroja, ka notikusi parasta karavīru rotācija un turku spēki nometni netālu no Mosulas izveidojuši jau pirms gada ar Irākas varasiestāžu atļauju.

"Šī nometne tika izveidota kā mācību nometne vietējiem brīvprātīgiem, kas cīnās pret terorismu," sacīja Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu.

Teroristu grupējums ''Daesh'' sagrāba savā varā Mosulu 2014. gada jūnijā.

Lai cīnītos pret ''Daesh'', Irāka ir lūgusi starptautisko sabiedrību piegādāt tai vairāk ieroču un nodrošināt karavīru apmācību, bet tiešu iesaistīšanos lielākoties noraidījusi.

Davutoglu sacīja, ka nometne aptuveni 30 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Mosulas tika izveidota pēc Mosulas gubernatora lūguma un saskaņā ar Irākas Aizsardzības ministriju.

Viņš sacīja, ka nometnē apmācīti 2000 kaujinieku, kas cīnās par Mosulas atbrīvošanu no "Islāma valsts".

''Daesh'' ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!