Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Irākā tūkstošiem studentu un skolēnu pirmdien pievienojušies protestētājiem, kas pieprasa valdības atkāpšanos, parlamenta atlaišanu un pirmstermiņa vēlēšanas.

Protesti Irākā izcēlās oktobra sākumā. Demonstrācijās sākotnēji tika nosodīta korupcija un bezdarbs, bet vēlāk tika aicināts reformēt politisko iekārtu. Pēc drošības spēku represijām pret protestētājiem demonstrācijas apsīka, bet tagad atsākušās ar jaunu sparu.

Protestos dzīvību zaudējuši vismaz 74 cilvēki un vismaz 3654 ir ievainoti, liecina neatkarīgās Irākas Augstās Cilvēktiesību komisijas apkopotie dati. Studenti un skolēni pievienojušies protestētājiem Bagdādē, Nedžefas un Kerbela provincēs un citviet Irākā.

Irākas armijas preses pārstāvis kritizēja studentu iesaistīšanos, norādot, ka viņi šādi apdraud savu drošību. Parlamentā pirmdien plānots apspriest protestētāju prasības. "Es domāju, ka mūsu prasības ir skaidras. Lielais mirušo un ievainoto skaits atspoguļo valdības nespēju novērtēt situāciju un saprast, ka mēs virzāmies uz pārmaiņām, un citu alternatīvu nav," sacīja viens no protestētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!