Irākas drošības spēki spējuši novērst 70 uzbrukumus Bagdādei, kas bija plānoti vienā dienā, arestējot 15 cilvēku lielu nemiernieku grupu galvaspilsētā, intervijā Londonā bāzētajam arābu laikrakstam "Al Sharq al Awsat" pavēstīja Irākas aizsardzības ministrs Hazims aš Šaalāns.
Aš Šaalāns sacīja, ka uzbrukumi bija paredzēti 17.jūlijā, kad divos bumbu sprādzienos gāja bojā deviņi irākieši.

"Bija plānoti 70 sprādzieni Bagdādē vien, taču Nacionālās gvardes un Irākas policijas veiktajās operācijās tika arestēta 15 cilvēku teroristu grupa," sacīja ministrs.

Starp arestētajiem bija sīrieši, libānieši un jordānieši, "kuri atklāja nozīmīgu informāciju par nemiernieku apmācību nometni un ieroču slēptuvēm".

Tikai viens no tiem bija irākietis, kurs atbalstīja bijušo diktatoru Sadamu Huseinu, sacīja aš Šaalāns. Irākietis sadarbojies ar ekstrēmistu grupējumiem, kurus izveidojis Izats ad Duri.

Bijušais ietekmīgās Revolucionārās pavēlniecības padomes viceprezidents ad Duri ir 55 vismeklētāko irākiešu sarakstā. Viņš joprojām atrodas brīvībā.

Aš Šaalāns sacīja, ka kādā Bagdādes rajonā tika atrasta milzīga ieroču glabātuve, kurā atradās 350 kilogrami sprāgstvielu TNT un 50 no attāluma vadāmas bumbas, kuras esot bijušas sagatavotas izmantošanai Bagdādē 17.jūlijā.

Kā LETA jau ziņoja iepriekš, aš Šaalāns savā laikrakstam sniegtajā intervijā arī norādīja, ka Irāka varētu veikt triecienus pret teroristiem to valstu teritorijā, kuras tos atbalsta.

"Mēs sliecamies uz to, lai sadursmes tiktu pārnestas uz šo valstu teritoriju," savā intervijā uzsvēra ministrs.

Aš Šaalāns norādīja, ka saskaņā ar aizturēto teroristu liecībām dažas Irākas kaimiņvalstis sniedz atbalstu teroristiskajiem grupējumiem, kuri darbojas Irākā.

"Mēs aicinājām šīs valstis pārtraukt viņiem palīdzības sniegšanu, taču neesam saņēmuši atbildi," uzsvēra ministrs.

Īpaši aš Šaalāns norādīja, ka "notiek plaša un kopš irākiešu valsts dibināšanas nepieredzēta Irānas iefiltrēšanās dažādās valsts struktūrās, tiek veidoti dažādi izlūkošanas centri, kuru mērķis ir valsts politiskās un sociālās stabilitātes graušana".

Viņš uzsvēra, ka pārejas valdība stingri vēršas pret kaimiņvalstu iejaukšanos Irākas iekšējās lietās, un prognozēja "teroristiskās darbības pārnešanu uz to valstu teritoriju, kuras to [terorismu] eksportē uz Irāku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!