Foto: LETA
Otrdien Talsu novada domes priekšsēdētāja ievēlēšanai sasauktajai ārkārtas sēdei pietrūka kvoruma, tādēļ tā tika slēgta, un atzīta par nenotikušu, kas nozīmē, ka abiem domes priekšsēdētāja vietniekiem jāturpina darbs. (Informācijas avots precizējis notikušo.)

Kā informēja Talsu novada pašvaldības pārstāve Inita Fedko, Vēlēšanu komisija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija informējusi domi, ka sēdi, kurai nav kvoruma jeb pietiekama deputātu skaita, nevar uzskatīt par notikušu, tādēļ arī domes priekšsēdētāja vietniekiem ir jāturpina pildīt amata pienākumus līdz nākamajai domes sēdei, kā tas noteikts Pašvaldību likumā.

Par neierašanos uz ārkārtas sēdi domi bija informējušas deputātes Eva Kārkliņa, Antra Grūbe ("Mēs - Talsiem un novadam") un Andra Grīvāne-Bārda (JV), savukārt 11 deputāti, kuri vakar no amata gāza domes priekšsēdētāju Kārkliņu, par neierašanās iemesliem domi nebija informējuši.

Pašvaldības jurists skaidroja, ka saskaņā ar Pašvaldību likumu priekšsēdētāja vietnieks var atkāpties no amata, rakstveidā paziņojot par to domei. Šādā gadījumā priekšsēdētāja vietnieks turpina pildīt pienākumus līdz nākamajai domes sēdei, kad viņa pilnvaras izbeidzas neatkarīgi no tā, vai šajā sēdē tiek ievēlēts jauns domes priekšsēdētājs vai priekšsēdētāja vietnieks.

Ņemot vērā, ka domē ir saņemts priekšsēdētājas vietnieku rakstisks iesniegums par atkāpšanos no amata un domes sēde ir atklāta un notikusi, tādējādi priekšsēdētāja vietnieki savas pilnvaras ir zaudējuši.

Tas nozīmē, ka patlaban Talsu novada dome ir palikusi bez politiskās vadības.

"Mēs bijām gatavi izveidot šā gada budžeta projektu, bet, ja opozīcijas deputāti domē sāka politiskās svārstības, tad viņiem, visticamāk, ir plāns, kā turpināt darbu. Mums šajā brīdī nav vairākuma atbalsta, tādēļ mēs dosim kolēģiem iespēju ievēlēt jaunu domes priekšsēdētāju," pirms domes ārkārtas sēdes pauda domes priekšsēdētāja vietnieks tautsaimniecības jautājumos Lauris Pīlēģis ("Mēs - Talsiem un novadam").

Deputāts Dainis Karols (LZS) pēc domes sēdes pauda, ka Talsu novada domes priekšsēdētāja vietnieka izsludinātā ārkārtas domes sēde ir apliecinājums tam, ka iekļautais lēmumprojekts tajā bija tikai iegansts, lai domes priekšsēdētāja vietnieki turpinātu nepildīt savus pienākumus, par kuriem viņi līdz šim saņēma ne mazu algu.

"Lai gan deputāti lūdza viņiem prezentēt pašvaldības budžeta sākotnējo versiju ar skaidrojumu un pamatojumu, viņi negrib to darīt, līdz ar to apstiprinot daudzu deputātu bažas, ka budžets nav sabalansēts un tagad būsim spiesti baudīt neizdevušās ballītes augļus, kur ieguvēji bijuši vien daži," pieļauj Karols.

Kā vēstīts, pirmdien ar 11 balsīm par no amata atbrīvota Talsu novada domes priekšsēdētāja Kārkliņa.

Pret atbrīvošanu no amata nobalsoja vien septiņi deputāti, kuri pārstāv "Jauno vienotību", "Mēs - Talsiem un novadam".

Kārkliņa domes sēdē nepiedalījās.

Pēc tam par atkāpšanos no amata paziņoja arī domes priekšsēdētājas vietnieks tautsaimniecības jautājumos Lauris Pīlēģis ("Mēs - Talsiem un novadam") un vietnieks administratīvajos jautājumos Aldis Pinkens (JV). Saskaņā ar Pašvaldību likumu abi priekšsēdētāja vietnieki turpina pildīt pienākumus līdz nākamajai domes sēdei, kad viņu pilnvaras izbeidzas neatkarīgi no tā, vai šajā sēdē tiks ievēlēts jauns domes priekšsēdētājs vai priekšsēdētāja vietnieks.

Kā vēstīts, piektdien, 2.februārī, bija sasaukta Talsu novada domes ārkārtas sēde, kurā bija jālemj par septiņu opozīcijas deputātu aicinājumu no amata atbrīvot Talsu novada domes priekšsēdētāju Kārkliņu. Kopumā domē ir 19 deputāti, tāpēc ar iesniedzēju balsīm priekšsēdētājas gāšanai nepietika, taču no Kārkliņas ir novērsies arī viņas pēdējais pārstāvētais politiskais spēks - Latvijas Zaļā partija, kurai domē ir divi deputāti.

Pieprasījumu iesnieguši deputāti Sandra Pētersone (NA), Gaidis Bērziņš (NA), Andis Astrātovs ("Talsu novada attīstībai", "Latvijas attīstībai"), Dainis Karols (LZS), Juzefa Kļava ("Talsu novada attīstībai", "Latvijas attīstībai"), Oļegs Solovjovs ("Talsu novada attīstība"/ "Latvijas attīstībai") un Almants Kalniņš (LZS).

Pieprasījuma iesniedzēji ārkārtas sēdē uzsvēra, ka nav apmierināti ar informācijas pieejamību par budžeta plānošanu un paredzētajiem risinājumiem tā sabalansēšanā, radot bažas par pašvaldības iespējām nodrošināt līdzšinējos atbalsta instrumentus iedzīvotājiem. Tāpat tika izteikti pārmetumi par skolu tīkla sakārtošanas jautājuma virzīšanu un īstenošanu un nepietiekamu iekšējo kontroles sistēmu.

Domes sēdē pieprasījuma autori Kārkliņai pārmeta neprasmīgu personālpolitiku pašvaldībā, kā rezultātā gada laikā ir pieņemti darbā aptuveni 80 darbinieki, kuru algošanai iztērēts vismaz miljons eiro. Kļava iebilda pret Kārkliņas apgalvojumiem, ka pašvaldības darbiniekiem desmit gadus nav paaugstināts atalgojums. Viņa skaidroja, ka tas ir paaugstināts regulāri par dažiem procentiem nevis tā, kā pēdējā gada laikā, kad algas paaugstinātas par 30%.

Kārkliņai pārmeta arī to, ka joprojām pašvaldībā nav iekšējā auditora, kā arī vairāku kultūras iestāžu vadītāju.

Domes priekšsēdētāja tika kritizēta par skolu slēgšanu, lēmumus pieņemot bez dziļākas analīzes. Turklāt tagad Mērsraga un Valdemārpils vidusskolas skolotāji, bērni un vecāki dzīvojot neziņā par savu nākotni vai arī izņemot bērnus no skolām un atstājot novadu, tādējādi samazinoties iedzīvotāju skaits novadā.

Ārkārtas domes sēdē Kārkliņa viņai pausto kritiku nekomentēja.

Neskatoties uz daudzajiem pārmetumiem par priekšsēdētājas darbu, Kārkliņas vietnieks Pinkens uzsvēra, ka pašlaik, kamēr nav pieņemts šī gada budžets, nav pamata runāt par to, ka budžets ir ar deficītu, jo pie tā vēl tiek strādāts un tas noteiktajā laikā tiks pieņemts.

Likums par budžetu un finanšu vadību paredz, ka gadskārtējam pašvaldības budžetam jābūt apstiprinātam pašvaldības domē ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc valsts budžeta likuma izsludināšanas. Šī gada pašvaldības budžets ir jāapstiprina līdz 21.februārim.

Talsu novada domē ir ievēlēti 19 deputāti. NA pārstāv Pētersone, Gundars Sebris, Gaidis Bērziņš un Andis Āboliņš.

"Jaunā vienotība" (JV) un kopā startējušās partijas "Talsu novada attīstībai" un "Latvijas attīstībai" katra ieguvusi trīs mandātus. No JV ievēlēti Pinkens, Māris Rozenbergs un Andra Grīvāne-Bārda. Tikmēr "Talsu novada attīstībai" un "Latvijas attīstībai" kopīgo sarakstu pārstāv Astrātovs, Solovjovs un Kļava.

Latvijas Zaļo partiju (LZP) pārstāvēja NA pametusī Kārkliņa, Ainis Stūrmanis un Ieva Brūna-Labāne, Latvijas Zemnieku savienību (LZS) - Karols un Almants Kalniņš. Domē strādā arī četri "Mēs - Talsiem un novadam" deputāti - Ilva Norenberga, Pīlēģis, Kalvis Kalniņš un Antra Grūbe.

Kā vēstīts, LZP pārtraukusi sadarbību ar Talsu novada domes priekšsēdētāju Kārkliņu saistībā ar viņas iesaisti Izglītības un zinātnes ministrijas "uzspiestā skolu skaita samazināšanas plāna" īstenošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!