Viens no Irākas bijušā prezidenta Sadama Huseina tuvākajiem līdzgaitniekiem ģenerālis Ali Hasans al Madžīds, kas labāk pazīstams ar iesauku "ķīmiskais Ali", kā arī bijušais aizsardzības ministrs ģenerālis Sultans Hašems Ahmads sestdien nogādāti Irākas tiesā, kur viņus nopratināja izmeklēšanas miertiesnesis.
Izmeklēšanas noklausīšanās iezīmē pirmo fāzi Sadama Huseina un 11 viņa tuvāko līdzgaitnieku tiesāšanā.

Izmeklēšanas tiesnešu komisijas vadītājs Rāds al Džuhji žurnālistiem paziņoja, ka abi bijušie ģenerāļi tiesā nopratināti un ka sēdē piedalījušies arī viņu advokāti, atsakoties sniegt kādu sīkāku informāciju.

Iesauku "ķīmiskais Ali" ģenerālim devuši amerikāņi, jo viņš 1988.gadā pārraudzīja indīgo gāzu lietošanu pret kurdu ciematiem. Cilvēktiesību aizsardzības grupas paziņoja, ka Madžīds cīņā pret nepakļāvīgajiem kurdiem īstenoja "izdedzinātās zemes" taktiku, nogalinot ap 100 000 kurdu, deportējot daudzus citus, bet simtiem ciemu nodedzinot.

Sadams Huseins, kuru pirms gada sagūstīja ASV spēki, stāsies tiesas priekšā par noziegumiem pret cilvēci pēc 30.janvāra nacionālajām vēlēšanām, pirmdien paziņoja Irākas ārlietu ministrs Hošijars Zebari

Starp Irākai izdotajām personām ir arī bijušais vicepremjers Tariks Azizs, bijušais viceprezidents un armijas komandieris Taha Jasins Ramadans un divi Huseina pusbrāļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!