Foto: Reuters/Scanpix

Tiesa Bagdādē svētdien aizmuguriski piesprieda Irākas viceprezidentam sunnītam Tarikam al Hašemi ceturto nāvessodu saistībā ar sprādziena mēģinājumu, kas bijis vērsts pret šiītu svētceļniekiem.

Hašemi, kurš ir premjerministra šiīta Nuri al Maliki ass kritizētājs, ir aizbēdzis no valsts, kopš pērn decembrī viņam sāka izvirzīt apsūdzības, kuras Hašemi raksturo kā politiski motivētas.

Nāvessods Hašemi un viņa znotam un sekretāram Ahmedam Kahtanam svētdien tika piespriests saistībā ar automobiļa uzspridzināšanas mēģinājumu, kas noticis šiītu svētku "Ašura" laikā 2011.gada decembrī.

Hašemi 9.septembrī piesprieda pirmos divus nāvessodus par triju amatpersonu slepkavības organizēšanu. Ceturtdien viņam piesprieda vēl vienu nāvessodu saistībā ar Iekšlietu ministrijas amatpersonas slepkavību, jo Hašemi esot pamudinājis savus apsargus ievietot bumbu šai amatpersonai piederošā automašīnā.

Orderis Hašemi aizturēšanai tika izdots pērn decembrī pēc ASV karaspēka izvešanas no Irākas. Hašemi aizbēga vispirms uz autonomo Irākas Kurdistānu, bet no turienes caur Kataru un Saūda Arābiju uz Turciju.

Hašemi ir uzturēšanās atļauja Turcijā, kas viņam jau iepriekš bija apliecinājusi, ka viņš netiks izdots Irākai.

Hašemi septembrī Ankarā paziņoja, ka, "apliecinot savu un savu apsargu absolūto nevainību, es pilnīgi noraidu un nekad neatzīšu negodīgo, netaisno, politiski motivēto spriedumu, kas bija gaidāms jau no šīs smieklīgās prāvas sākuma", un ka viņš neatgriezīsies dzimtenē, kamēr viņam netiks garantēta "drošība un taisna tiesa". Hašimi tolaik sacīja, ka tiesa arī pieprasījusi viņa atgriešanos dzimtenē 30 dienu laikā. Viņš raksturoja spriedumu kā "galīgo fāzi teatrālajā kampaņā", kuru īstenojis viņa politiskais sāncensis premjerministrs Nuri al Maliki un "viņa politizētā tiesu vara".

1942.gadā dzimušais Hašemi, kurš ir sunnīts un par vienu no Irākas viceprezidentiem kļuva 2006.gada aprīlī, apgalvo, ka Irākā tiek vajāts, jo ir opozīcijā premjerministram Nuri al Maliki, kurš pārstāv valstī dominējošos šiītus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!