Aizejošā ASV prezidenta Džordža Buša atvadu vizīti Irākā aizēnoja irākiešu žurnālista uzbrukums, kurš uz ASV prezidentu preses konferencē Bagdādē meta savas kurpes un nodēvēja viņu par suni.
Buša un Irākas premjerministra Nuri al Maliki preses konferences laikā žurnālists Muntazers az Zaidi pielēca kājās un izkliedz: "Tas ir atvadu skūpsts tev suns!" un meta uz Bušu abas savas kurpes.

ASV prezidents veiksmīgi izvairījās no pirmās kurpes, kas trāpīja karogiem aiz abiem līderiem, bet otrā kurpe netrāpīja ne tuvu mērķim.

Zaidi, kurš ir Kairā bāzētā telekanāla "Al-Baghdadia" reportieris, tūlīt sagūstīja drošības sargi un aizveda prom.

Kurpju zoles arābu kultūrā tiek uzskatītas par lielāko apvainojumu. Pēc Sadama Huseina statujas gāšanas Bagdādē 2003.gada aprīlī daudzi irākieši skulptūru iekaustīja ar savām kurpēm.

Bušs vēlāk noraidīja incidenta nozīmīgumu.

"Mani tas nesatrauc. Ja jūs gribat faktus, tad viņš meta ar 10.izmēra kurpi. Es nezinu, kas tam puisim par problēmām. Es nejutos apdraudēts," žurnālistiem pavēstīja Bušs.

Kā jau ziņots, svētdien Bušs ieradās atvadu vizītē Irākā, lai tiktos ar Irākas līderiem, izteikt pateicību amerikāņu karavīriem par viņu veikto darbu, kā arī svinīgi atzīmēt jauno pretrunīgi vērtēto drošības vienošanos, kas paver ceļu ASV karaspēka izvešanai līdz 2011.gada beigām.

Bušs Irākā paziņoja, ka karš Irākā bijis grūts, taču nepieciešams.

"Darbs nav bijis viegls, taču tas bija nepieciešams amerikāņu drošības, irākiešu cerību un pasaules miera labad," Bagdādē paziņoja Bušs.

Tā bija ceturtā Buša vizīte Irākā, kopš ASV vadītie spēki 2003.gadā iebruka valstī un gāza Sadama Huseina režīmu.

"Es esmu tik pateicīgs, ka man ir iespēja atgriezties Irākā pirms manas prezidentūras beigām," sacīja Bušs, tiekoties ar Irākas prezidentu Džalalu Talabani.

Bušs drošības vienošanos raksturoja kā "atgādinājumu par mūsu draudzību un ceļu, kā palīdzēt irākiešiem aptvert brīvas sabiedrības svētību".

Talabani nosauca Bušu par "dižu irākiešu tautas draugu, kurš palīdzēja mums atbrīvot mūsu valsti".

Vizītes noslēgumā Bušs un Maliki parakstīja ASV un Irākas drošības paktu, kurā izklāstītas jaunās vadlīnijas ASV spēkiem Irākā.

Buša autokolona svētdienas vakarā arī devās braucienā pa Bagdādes ielām, ASV prezidentam pirmo reizi Irākā sperot soli ārpus stingri apsargātās Zaļās zonas armijas daļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!