Foto: AP/Scanpix

Irānas tiesa astoņiem sociālā tīkla "Facebook" lapu administratoriem piespriedusi astoņu līdz 21 gada cietumsodu katram, kopējam soda ilgumam sasniedzot 127 gadus, vēsta telekanāls "Fox News", atsaucoties uz Irānas ziņu aģentūru IRNA.

Aktīvisti notiesāti par "sazvērestību pret valsts drošību", izplatot savās "Facebook" lapās propagandu pret valdošo iekārtu un apvainojot amatpersonas, teikts IRNA ziņā. Notiesātie un viņu uzturētās sociālā tīkla lapas netiek atklātas.

Apsūdzētie ir no vairākām Irānas pilsētām, tai skaitā Teherānas. Spriedumu viņi nekavējoties ir pārsūdzējuši, vēsta aģentūra.

"Facebook", "Twitter" un "Youtube" Irānā ir aizliegti, tikmēr daži augsta ranga līderi, piemēram, ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs ir aktīvs "Twitter" lietotājs. Savukārt daudzi parastie Irānas iedzīvotāji piekļūšanai sociālajiem tīkliem izmanto starpniekserverus.

Oficiāls "Twitter" konts ir arī Irānas prezidentam Hasanam Rohani, kurš sociālajā tīklā ir diskutējis ar tā dibinātāju Džeku Dorsiju.

Irānas varasiestādes sociālos tīklus aizliedza pēc tam, kad tos protesta mītiņu organizēšanai 2009. gadā izmantoja opozīcijas aktīvisti. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!