Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV militārā klātbūtne Persijas līča reģionā kādreiz radījusi draudus, bet šobrīd "tā ir mērķis un iespēja", atsaucoties uz Irānas Revolucionārās gvardes gaisa spēku komandiera Amīra Ali Hadžizadeha teikto, ziņo portāls "Al Jazeera".

"Aviācijas bāzes kuģis, uz kura ir aptuveni 40 līdz 50 lidaparātu un 6000 karavīru, kādreiz mums bija nopietns drauds. Bet tagad tas ir mērķis, un draudi ir pārvērtušies par iespējām," izteicās komandieris. "Ja amerikāņi spers soli, mēs viņiem šausim galvā," viņš piebilda.

ASV pēc ilgstošas vārdiskas konfrontācijas ar Irānu Tuvu Austrumu reģionā pastiprinājusi militāros spēkus, tostarp nosūtījusi aviācijas bāzes kuģi "USS Abraham Lincoln" un stratēģiskos bumbvedējus "B-52". ASV amatpersonas norādījušas, ka šāds solis sperts, pamatojoties uz draudu, kuru Irānas spēki rada ASV bruņoto spēku vienībām reģionā, tomēr sīkāku informāciju par šo draudu nav sniegušas.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo izteicies, ka jaunās militārās vienības reģionā dislocētas, lai atturētu Irānu no uzbrukuma tur jau esošajām ASV vienībām, kā arī, lai varētu atbildēt uz uzbrukumu, ja rastos šāda nepieciešamība. "Gadījumā, ja Irāna nolemtu vērsties pret amerikāņu interesēm – vai tas būtu Irākā vai Afganistānā, vai Jemenā, vai jebkur citur Tuvajos Austrumos – mēs esam gatavi atbildēt," Pompeo citē "Al Jazeera". ASV galvenais diplomāts arī piebilda, ka militāra konflikta izcelšanās nav Vašingtonas mērķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!