Irāna paudusi gatavību sākt jaunu ēru attiecībās ar savu bijušo pretinieci Irāku, aizmirstot pagātnes nesaskaņas, ziņu dienestam “Khabar” trešdien paziņoja Irānas aizsardzības ministrs Ali Šamhani pirms tikšanās ar savu irākiešu kolēģi Saadunu ad Dalimi.
Irānas un Irākas karš, kas turpinājās no 1980. līdz 1988.gadam, prasīja simtiem tūkstošiem cilvēku dzīvības abās pusēs, un to izdevās izbeigt tikai ar Apvienoto Nāciju Organizācijas starpniecību, kad Teherāna un Bagdāde pieņēma ANO rezolūciju Nr.598. Irānā šā kara gaitā tika izpostīti plaši rajoni valsts dienvidrietumos.

Šamhani nesacīja, vai Irāna atteiksies arī no savām prasībām par karā nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu.

“Miers un stabilitāte Irākā ir ne vien mūsu valsts, bet arī visa reģiona interesēs, un Irāna darīs visu, ko spēs, lai palīdzētu Irākai panākt šo mieru un stabilitāti,” piebilda Irānas aizsardzības ministrs.

Viņš arī aicināja Bagdādi neļaut Irākas teritorijā darboties Irānas nemiernieku grupējumam “Tautas modžahedīni”.

Vienlaikus ministrs apsūdzēja Amerikas Savienotās Valstis, ka to ieilgusī militārā klātbūtne Irākā vēl vairāk padziļina krīzi šajā valstī.

Kā vēsta Irānas mediji, Irākas aizsardzības ministrs ad Dalimi savukārt aicinājis Irānu palīdzēt viņa valstij uzņemties ietekmīgāku lomu visa reģiona miera, stabilitātes un drošības nostiprināšanā.

Ad Dalimi, kas ieradās Teherānā otrdienas vakarā, jau iepazinies ar vairākiem Irānas militārajiem un rūpniecības objektiem un gatavojas tikties arī ar ietekmīgiem kaimiņvalsts politiķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!