Foto: AFP/Scanpix

Irānas augstākajam līderim ajatollam Ali Hamenei lojālā Uzraugu padome, kas vērtē gaidāmo prezidenta vēlēšanu kandidātus, ir liegusi sacensībā par prezidenta krēslu piedalīties diviem spēcīgiem pretendentiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Padome no kandidātu sarakstiem izslēgusi kādreizējo Irānas prezidentu Akbaru Hašemi Rafsanjani (attēlā pa kreisi), kurš tiek uzskatīts par reformu atbalstītu. Tāpat kandidēt liegts Esfandiaram Rahimam Mašae (attēlā pa labi), kurš ir tuvs sabiedrotais pašreizējam prezidentam Mahmudam Ahmedinedžadam.

Irānas prezidents Ahmedinedžads jau solījis sava sabiedrotā diskvalifikāciju apstrīdēt, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vairums no atlikušajiem kandidātiem 14. jūnijā gaidāmajās vēlēšanās tiek uzskatīti par lojāliem Hamenei, kurš, šķiet, vēlas izvairīties no tautas nemieru atkārtošanās, kas sekoja Ahmedinedžada pārvēlēšanai 2009. gadā, skaidro "Reuters". Nestabilitāte Irānā sevišķi nav vēlama laikā, kad islāma valsts ir iesaistīta ekonomiskā, diplomātiskā un militārā konfrontācijā ar Rietumiem, Izraēlu un Arābu kaimiņiem.

Ahmedinedžada sabiedrotais Mašae ir zināms ar saviem pretrunīgi vērtētājiem reliģiskajiem uzskatiem, ko valsts ietekmīgie garīdznieki uzskata par Irānas islāma sistēmas apdraudējumu, norāda BBC.

Pašreizējais prezidents Mahmuds Ahmedinedžads amatā atrodas jau divus termiņus pēc kārtas, un trešo reizi kandidēt viņam liedz konstitūcija.

2009. gada vēlēšanās kandidēšanai pieteicās 475 cilvēki, bet Uzraudzība padome akceptēja tikai četrus no tiem. Šo vēlēšanu rezultātus, izraisot masu protestus, apstrīdēja opozīcija.

Opozīcijas kandidāti Mirs Hoseins Mousavi un Mehdi Karobi tika aizturēti un atrodas mājas arestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!