Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irānā pirmdien nāvessods izpildīts bijušajam tulkam, kas bija notiesātas par spiegošanu ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) un Izraēlas izlūkdienesta "Mossad" labā, pavēstīja tieslietu struktūras.

Notiesātais cita starpā bija apsūdzēts arī par to, ka palīdzējis noteikt Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani atrašanās vietu, kas janvārī līdzās Bagdādes lidostai tika nogalināts ASV drona triecienā. Mahmudam Musavi Madždam "par spiegošanu piespriestais nāvessods tika izpildīts pirmdienas rītā, līdz ar to viņa nodevības lieta pret šo valsti ir izbeigta uz mūžīgiem laikiem", teikts tieslietu sistēmas tīmekļa vietnē "Mizan".

Madždam nāvessods piespriests par spiegošanu "vairākās drošības jomās, īpaši bruņotajos spēkos un Kudsas spēkos, kā arī attiecībā uz ģenerāļa Kasema Soleimani atrašanās vietu un pārvietošanos", šomēnes pavēstīja tieslietu sistēmas pārstāvis sakariem ar presi.

Tiesa atzina Madžda vainu apsūdzībās par lielu naudas summu saņemšanu no CIP un "Mossad", sacīja Golamhoseins Esmaili. Soleimaini vadīja Kudsas spēkus - Irānas Islāma revolūcijas gvardes korpusa ārzemju operāciju atzaru. Madžds tika aizturēs jau pirms diviem gadiem un nav bijis tieši iesaistīts Soleimani nogalināšanā, teikts tieslietu sistēmas paziņojumā jūnijā. Madžds 70.gados ar ģimeni pārcēlies uz Sīriju un strādājis par angļu un arābu valodas tulku kādā uzņēmumā.

"Pateicoties arābu valodas prasmei un zināšanām par Sīrijas ģeogrāfiju, viņš nonāca tuvu Irānas militārajiem padomniekiem, un viņš uzņēmās atbildību grupējumos, kas bija izvietoti no Idlibas līdz Latākijai," vēsta "Mizan".

Viņam maksāti "amerikāņu dolāri, lai atklātu informāciju par padomnieku konvojiem, militāro aprīkojumu un sakaru sistēmām, komandieriem un viņu pārvietošanos, svarīgiem ģeogrāfiskiem apvidiem, kodiem un parolēm" līdz brīdim, kad par viņa darbībām tika sākta pārbaude un piekļuves līmenis samazināts, norāda "Mizan". Madžds tika aizturēts 2018.gada oktobrī. Irānā aizvadītajā nedēļā tika izpildīts nāvessods cilvēkam, kas bija notiesāts par spiegošanu CIP labā un informācijas pārdošanu par Irānas kodolprogrammu.

3.janvārī no ASV bezpilota lidaparāta izšautu raķešu triecienā pie Bagdādes lidostas tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, arī Irānas ģenerālis Kasems Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss. Šis trieciens bija vērsts pret Soleimani un tika īstenots pēc ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojuma.

Atbildot uz Soleimani nogalināšanu, Irāna 8.janvārī uz divām bāzēm Irākā, kur izvietoti ASV karavīri, raidīja 22 raķetes. ASV un Irānas attiecības saasinājušās kopš 2018.gada gada maija, kad ASV vienpusējā kārtā izstājas no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās un atjaunoja ekonomiskās sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!