Irāna strauji attīsta valsts kodolprogrammu, palielinot zemu bagātināta urāna krājumus, ceturtdien vēsta "Financial Times" ar atsauci uz Starptautisko atomenerģijas aģentūru (SAEA).

Pēc SAEA datiem, novembrī Irānas zemu bagātināta urāna krājumi sasniedza 630 kilogramus, salīdzinot ar 480 kilogramiem augusta beigās. Kā norāda analītiķi, ja Irāna turpinās urāna uzkrāšanu šādā ātrumā, jau nākamā gada sākumā tā var radīt pirmo kodolbumbu.

Irānas vadība turpina noraidīt apgalvojumus, ka darbībām ar urānu būtu militārs raksturs. Pēc Irānas pārstāvju teiktā, tās ir vērstas uz atomenerģijas attīstību.

Zemu bagātinātu urānu lieto kā atomreaktoru degvielu, savukārt bagātināts urāns var tikt pārstrādāts materiālā, kas paredzēts kodolieroču ražošanai.

Kā norāda "Financial Times", saistībā ar Irānas kodolprogrammas attīstību jaunievēlētajam ASV prezidentam Barakam Obamam nebūs viegli izpildīt priekšvēlēšanu kampaņas laikā doto solījumu uzlabot attiecības ar šo valsti.

Jau ziņots, ka ANO Drošības padome pieņēma rezolūciju ar prasību Irānai pārtraukt urāna bagātināšanu. Irāna šīs prasības pildīt atteicās. Par šo atteikumu ANO Drošības padome pret Irānu pieņēmusi trīs sankciju paketes. Taču Krievija vēlāk paziņojusi, ka turpmākas sankcijas pret Irānu neatbalstīs.

Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads šī gada vasarā paziņoja, ka valstī ir no 5000 līdz 6000 urāna bagātināšanas centrifūgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!