Foto: AP/Scanpix

Irānas prezidents Hasans Ruhani trešdien aicināja musulmaņu pasauli apvienoties, lai sodītu Saūda Arābijas valdību par tās "noziegumiem" - bezatbildīgo pieeju musulmaņu ikgadējā svētceļojuma organizēšanai un "terorisma atbalstīšanu".

"Reģiona valstīm un islāma pasaulei ir jāsper koordinēti soļi, lai atrisinātu problēmas un sodītu Saūda Arābijas valdību," prezidents sacīja valdības sēdē.

"Ja pastāvošās problēmas ar Saūda Arābijas valdību būtu tikai hādža [musulmaņu svētceļojuma] jautājumi, varbūt tad būtu iespējams atrast veidu, kā to atrisināt un vērst pareizajā virzienā," viņš piebilda.

"Diemžēl šī valdība, reģionā pastrādājot noziegumus un atbalstot terorismu, ir izlējusi musulmaņu asinis Irākā, Sīrijā un Jemenā."

Savukārt Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hamenei trešdien pauda pārliecību, ka "nolādētā ļaunā" Saūda Arābijas karaliskā ģimene nav pelnījusi pārzināt islāma svētvietas.

Tiekoties ar pērn Saūda Arābijā hādža drūzmā dzīvību zaudējušo svētceļnieku ģimenēm, ajatolla sacīja: "Saūdarābu kļūdas un nekompetence šajā incidentā vēlreiz pierāda, ka šī nolādētā, ļaunā ģimene nav pelnījusi būt atbildīga par svētvietu pārzināšanu."

Pagājušā gada hādža drūzmā Saūda Arābijā dzīvību zaudēja 2300 cilvēku, arī vairāki simti irāņu.

Saūda Arābija apgalvo, ka dzīvību zaudējuši 769 cilvēki, tomēr dati no vairāk nekā 30 valstīm liecina, ka bojāgājušo skaits ir krietni lielāks. Rijāda arī atteikusies nodot atklātībai traģēdijas izmeklēšanas detaļas.

"Pat ja viņi saka patiesību un viņi nav vainojami šajā incidentā, ir jābūt starptautiskai musulmaņu izmeklēšanas komitejai, kas šo jautājumu rūpīgi izvērtē un noskaidro patiesību."

"Pat ja tas nebija tīši, šāda bezkaunība un nekompetence ir aizvainojums valdošajai politiskajai sistēmai."

Saūda Arābija ar ASV atbalstu "izlej asinis Jemenā, Sīrijā, Irākā un Bahreinā", viņš piebilda.

"Līdz ar to Amerika un citi Rijādas atbalstītāji ir līdzvainīgi saūdarābu noziegumos un zvērībās," uzsvēra ajatolla.

Tā kā sarunas par hādža drošību un loģistiku maijā izjuka, irāņi pirmo reizi teju 30 gados šogad nevar piedalīties musulmaņu ikgadējā svētceļojumā uz Meku un Medinu.

Hamenei pirmdien Saūda Arābiju apsūdzēja "slepkavībā" saistībā ar 2300 cilvēku nāvi pagājušā gada hādžā.

Ārlietu ministrs Muhameds Džavads Zarifs nosodīja Saūda Arābijas varasiestāžu "aklo ekstrēmismu", šādi reaģējot uz Rijādas augstākā garīdznieka lielmuftija Abdulaziza aš Šeiha apgalvojumiem, ka irāņi "nav musulmaņi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!