Bijušās ienaidnieces Irāna un Irāka ir paziņojušas, ka drīzumā sāks plašu militāru sadarbību, kas iekļauj sevī arī Irākas bruņoto spēku apmācības, informē ārvalstu masu mediji.
“Tā ir jauna nodaļa mūsu attiecībās ar Irāku,” teica Irānas aizsardzības ministrs admirālis Ali Šamhani.

Attiecības starp abām kaimiņvalstīm, kuras laika posmā no 1980.līdz 1988.gadam izcīnīja asiņainu karu, kopš Sadama Huseina gāšanas 2003.gadā ir krietni uzlabojušās.

Irākas militārā delegācija kopš kara, kurā gāja bojā miljons cilvēku, Irānā ir ieradusies pirmo reizi.

Solījums par sadarbību ir izteikts par spīti ASV apvainojumiem, ka Irāna grauj drošības situāciju Irākā, kur Amerikas Savienotās Valstis ir izvietojušas 140 000 karavīru.

“Neviens nevarēs atturēt mūs no līguma parakstīšanas,” teica Šamhani, taujāts par iespējamo ASV opozīciju.

Viņa Irākas kolēģis Sadouns ad-Dulaimi teica: “Es esmu ieradies Irānā, lai lūgtu piedošanu par Sadama Huseina nodarīto. Tāpat mums būtu jārīkojas arī attiecībā uz Kuveitu un citiem Huseina upuriem.”

Teherāna ir lūgusi Bagdādei nepieļaut ASV ilgtermiņa militāro bāzu izvietošanu savā valstī, jo to Irāna varētu uzskatīt par ASV un Izraēlas militāro kundzību reģionā.

Taču Dulaimi uzstāj, ka ārvalstu karaspēks ir nepieciešams, lai garantētu Irākas drošību.

“Irāka nebūs nedrošības un stabilitātes trūkuma avots nevienai no tās kaimiņvalstīm. Neviens nedrīkst izmantot Irākas teritoriju, lai uzbruktu tās kaimiņiem,” viņš saka.

Citi sadarbības punkti varētu būt atmīnēšanas operācijas, pretterorisma operācijas, cilvēku identificēšana, kuri ir pazuduši kopš Irānas-Irākas kara, kā arī apmācības un Irākas armijas apgāde ar aprīkojumu.

Abi ministri atzina, ka pagaidām vēl tāls ceļš ejams līdz tādu jautājumu izskatīšanai kā miera līguma parakstīšana un kara reparācijas.

“Mēs esam nākuši pie saviem Irānas brāļiem, lai lūgtu viņu palīdzību, un vēl neesam sākuši apspriest grūtāk risināmus jautājumus,” viņi stāsta.

Maijā Irānas ārlietu ministrs savā pirmajā vizītē Bagdādē paziņoja, ka nepieciešams pastiprināt drošību uz abu valstu robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!