Itālija plāno samazināt valstī saražotās elektroenerģijas cenas līdz 2010.gadam, pakāpeniski atsakoties no naftas izmantošanas elektroenerģijas ražošanā un ilgtermiņā uzbūvējot vairākas atomelektrostacijas (AES), paziņoja Itālijas valdības pārstāvji.
AES celtniecība Itālijā tika aizliegta referendumā 1987.gadā, reaģējot uz iepriekšējā gadā notikušo Černobiļas AES katastrofu.

"Elektroenerģijas ražošanā Itālija šobrīd gandrīz pilnībā ir atkarīga no naftas. Tāpēc līdz 2010.gadam mēs plānojam pilnībā atteikties no naftas izmantošanas, to aizvietojot ar gāzi un oglēm, kā arī vairāk izmantot citus alternatīvus elektroenerģijas iegūšanas veidus, kā saules un vēja enerģiju," paziņoja Itālijas rūpniecības ministrs Klaudio Skajola.

"Ilgtermiņa plāns ir atgriezties arī pie kodolenerģijas izmantošanas valstī," viņš piebilda.

Šobrīd gandrīz 80% no visas Itālijā saražotās elektroenerģijas tiek iegūti, ražošanā dedzinot naftu, savukārt 18% no valstī saražotās elektroenerģijas kopapjoma tiek iegūti hidroelektrostacijās.

Itālijas lēmums atteikties no kodolenerģijas izmantošanas ir padarījis Itāliju atkarīgu no elektroenerģijas importa. No šīs atkarības nereti rodas arī nopietnas problēmas, Tā, piemēram, 2003.gadā Šveicē uz elektrolīnijas uzkrita koks, kas atstāja daļu Itālijas bez elektrības uz visu dienu.

Pašreizējā situācija nozīmē arī to, ka Itālijas iedzīvotāju elektrības rēķini ir apmēram par 30% lielāki nekā kaimiņvalstī Francijā. "Mūsu mērķis ir padarīt elektrību lētāku un pieejamāku gan ģimenēm, gan uzņēmumiem," uzsvēra Skajola.

Viņš arī atklāja, ka nākamā gada pirmajos divos mēnešos Itālijas valdība gatavojas prezentēt valsts jauno enerģētikas politikas plānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!