Foto: EPA/Scanpix/LETA

Itālijas valdība piektdien brīdināja, ka varētu samazināt finansējumu Eiropas Savienībai (ES), ja tā nepiekritīs uzņemt vismaz daļu no 150 migrantiem, kuriem Itālija neļauj izkāpt krastā no krasta apsardzes kuģa.

Itālijas krasta apsardzes kuģis "Diciotti" ar 150 migrantiem kopš pirmdienas ir piestājis Katānijas ostā Sicīlijā, bet Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni neļauj migrantiem izkāpt krastā, līdz citas ES valstis nebūs apņēmušās migrantus uzņemt pie sevis.

Briselē piektdien bez rezultātiem beidzās 12 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu sarunas par imigrantu sadali, kuri pa jūru ierodas Eiropā. Netika panākts pat tūlītējs risinājums uz "Diciotti" esošo migrantu sadalei. Austrija, Beļģija, Francija, Vācija, Grieķija, Itālija, Īrija, Luksemburga, Malta, Nīderlande, Portugāle un Spānija rīkoja šīs sarunas, lai rastu ilgtermiņa risinājumus Itālijas problēmām ar imigrantu pieplūdumu.

"Eiropas Savienība ir atkal nolēmusi uzgriezt muguru Itālijai," sociālajā tīklā "Facebook" rakstīja Itālijas vicepremjers Luidži di Majo. Viņš piebilda, ka Itālijai nav citas izvēles kā "veikt kompensējošu pasākumu vienpusējā veidā ... mēs esam gatavi samazināt līdzekļus, kurus mēs piešķiram Eiropas Savienībai". "Viņi grib 20 miljardus eiro, ko maksā Itālijas pilsoņi? Tad lai viņi pierāda, ka ir to pelnījuši un ka viņi rūpējas par problēmu, ar kuru mēs vairs nevaram saskarties vienatnē. Itālijas robežas ir Eiropas robežas," piebilda di Majo.

Di Majo pirms tam bija brīdinājis: "Ja viņi neko nenolems par "Diciotti" un migrantu sadali, tad es un visa Piecu zvaigžņu kustība vairs nebūsim gatavi katru gadu dot Eiropas Savienībai 20 miljardus eiro."

Migrācija ir aktuāls jautājums Itālijā, kur kopš 2013. gada ir ieradušies simtiem tūkstoši migrantu un bēgļu no Āzijas un Āfrikas. Saskaņā ar ES noteikumiem patvērums ir jāpieprasa pirmajā ES valstī, kur patvēruma meklētāji ieradušies, bet Itālijas jaunā valdība pēdējā laikā aizvien biežāk aizliedz kuģiem ar migrantiem piestāt Itālijas ostās.

Brisele nekavējoties kritizēja di Majo izteikumus. "Nekonstruktīvi izteikumi, pat nerunājot par draudiem, nepalīdz un netuvinās mūs risinājumam," preses brīfingā paziņoja Eiropas Komisijas (EK) preses sekretārs Aleksandrs Vinteršteins. "ES ir noteikumu kopiena un darbojas uz noteikumu, nevis draudu, pamata."

ES skaitļi par 2016. gadu liecina, ka Itālija piešķīrusi ES budžetam nepilnus 14 miljardus eiro, kas bija mazāk nekā viens procents no tās bruto nacionālā ienākuma, savukārt ES iztērējusi Itālijā 11,6 miljardus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!