Vācijas vērtspapīru tirgus uzraudzības komisija BAWe sākusi izmeklēt aizdomīgus akciju darījumus, kas veikti pirms postošajiem terora aktiem ASV, un pastāv aizdomas, ka starptautiskais terorists Osama bin Ladens ir centies gūt peļņu akciju tirdzniecībā neilgi pirms traģēdijas, vēstī ziņu aģentūras.
"Mēs pētām akciju tirdzniecību un cenas pēdējās dienās pirms uzbrukumiem," intervijā AFP sacīja BAWe pārstāve Sabīne Reimere.

Viņa paskaidroja, ka, pēc teorijas, spekulanti noslēdz akciju pārdošanas līgumus par fiksētu cenu, zinot, ka tirgū ir gaidāma krasa lejupslīde.

Aģentūra BBC vēstī, ka līdzās Vācijai arī Japānā un ASV tiek veikta izmeklēšana saistībā ar apgalvojumiem, ka saūdarābu izcelsmes terorists bin Landens, kurš tiek uzskatīts par multimiljonāru, mēģinājis gūt peļņu akciju tirdzniecībā pirms pagājušajā nedēļā notikušajiem terora aktiem ASV.

Tiek pieļauts, ka bin Ladens vai viņa atbalstītāji iesaistījās to akciju "īsajā pārdošanā", kuras varētu skart terorisms, tādējādi gūstot peļņu šajos darījumos.

Lai gan pagaidām izmeklēšana nav ieguvusi formālu raksturu un tā netiek attiecināta uz konkrētām akcijām, īpašā uzmanības centrā nonākušas pārapdrošināšanas kompāniju akcijas.

Itālijas laikraksts "Corriere della Serra" pirmdien vēstīja, ka Vācijas varas iestādes informējušas ASV vērtspapīru tirgus komisiju par pasaulē lielākā pārapdrošinātāja "Munich Re" akcijas cenas "aizdomīgu virzību". "Munich Re" akcijas cena pēdējos divos mēnešos zaudējusi 22 procentus vērtības un 13 procentus - nedēļā pirms terora aktiem.

Pēc BBC datiem, domājams, ka bin Ladens arī agrāk bija iesaistīts spekulācijās akciju tirgos.

Pēc "Corriere della Serra" datiem, viņš ir izmantojis Milānas Fondu biržas starpniecību, lai investētu Eiropas tirgos.

Laikraksts vēstī, ka Eiropas institūcijas izmeklē bin Ladena iespējamos finansu sakarus Luksemburgā, Montekarlo un Kiprā, kur, pēc vairākām ziņām, atradusies bin Ladena vadītās organizācijas bāze ar kompāniju, birojiem un darbiniekiem.

Izmeklēšana notiek arī Japānā, un Japānas ziņu aģentūra "Jiji Press" vēstī, ka bin Ladens ir guvis lielu peļņu nākotnes līgumu tirdzniecībā Eiropas akciju un valūtu tirgos.

Vairāki ziņu avoti ASV norāda, ka otrdienas terora akti, iespējams, finansēti no spekulācijām Eiropas akciju tirgos, un domājams, ka šīs ziņas izraisīs aicinājumus nodrošināt lielāku akciju darījumu pārskatāmību, lai tirgus dalībniekiem būtu grūtāk noslēpt savu identitāti.

Itālijas aizsardzības ministrs Antonio Martino pirmdien paziņoja, ka, pēc viņa uzskata, teroristu organizācijas iesaistījušās spekulācijās starptautiskajos finansu tirgos.

"Es domāju, ka aiz spekulācijām starptautiskajos tirgos stāv terorisma valstis un organizācijas," viņš sacīja intervijā itāliešu laikrakstam.

Tikmēr ASV varas institūcijas izmeklē, vai Eiropas akciju tirdzniecībā gūto peļņu ar bin Ladenu saistītās grupas nav ieguldījušas amerikāņu bankās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!