Foto: Reuters/Scanpix

Pagājušā gada martā notikušās atomelektrostacijas (AES) "Fukušima-1" avārijā ir vainojami stacijas operatoru kļūdas, nevis zemestrīce un tam sekojošais cunami, atsaucoties uz Japānas parlamentārās izmeklēšanas komisijas ziņojumu, vēsta ārvalstu mediji.

"Pilnīgi skaidrs, ka avārijas iemesls bija nevis stihiskās nelaimes pašas par sevi, bet cilvēku pieļautās kļūdas," aģentūra "RIA Novosti" citē komisijas ziņojumu, kurš ceturtdien iesniegts parlamentam.

Ziņojuma autori norāda, ka avāriju varēja prognozēt un izdarīt visu iespējamo, lai izvairītos no katastrofiskām sekām, vēsta raidsabiedrība BBC. AES nav bijusi gatava zemestrīcei un cunami triecienam.

Ziņojumā ir uzskaitīta virkne kļūdu, kuras pieļāvusi gan Japānas valdība, gan AES apkalpojošā kompānija "Tokyo Electric Power Company" (TEPCO). Kā viens no iemesliem minēta arī japāņu kultūras īpašība neiebilst augstākstāvošiem, vēsta BBC.

"Valsts struktūras un TEPCO apzināti atlika lēmumu pieņemšanu, izrādīja bezdarbību vai pieņēma pašiem izdevīgus lēmumus," teikts ziņojumā.

Rezultātā Japānas valdība un TEPCO nebija gatavi "zemestrīces un cunami bojājumiem, nopietnai tehnogēnai avārijai, nepieciešamībai nodrošināt un garantēt iedzīvotāju drošību", "RIA Novosti" citē ziņojumu.

Kritizēts tiek arī bijušais Japānas premjers Naoto Kana, kurš esot pastāvīgi iejaucies kompānijas TEPCO avārijas likvidēšanas darbā, pieprasot ziņojumus un precizējumus. Viņa iejaukšanās izraisīja haosu kompānijas un personāla vadībā, uzskata komisija.

Jau ziņots, ka Japānā 2011. gada 11.martā notikušajā 8,9 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukušimas AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes. Zemestrīces un tai sekojošo cunami dēļ gāja bojā vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!