Izraēla vaino ANO kodolieroču uzraugu informācijas slēpšanā, kas apstiprinātu aizdomas par Irānas centieniem iegūt kodolieročus.

Kā ziņo laikraksts "Haarez", atsaucoties uz Izraēlas amatpersonām, Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) nav publiskojusi visu informāciju, kas iegūta pēdējo mēnešu laikā.

Saskaņā ar laikraksta rīcībā esošo informāciju aģentūras rīcībā nonākuši dati par Irānas centieniem iegūt atomieročus un izveidot militāru kodolprogrammu.

IAEA ģenerāldirektors Mohamads el Baradei, kura pilnvaru termiņš beigsies šā gada decembrī, paziņojis, ka ANO rīcībā nav informācijas par Irānas atomieroču programmu.

Savukārt laikraksta "Haarez" rīcībā esošā informācija liecina, ka pierādījumi par Irānas atomieroču programmu izklāstīti kādā IAEA inspektoru sagatavotā slepenā dokumenta pielikumā. Laikraksts arī norāda, ka slepeno pielikumu parakstījis aģentūras Irānas inspektoru komandas vadītājs.

Lielbritānijas, Francijas, Vācijas un ASV amatpersonas aicinājušas el Baradei publiskot šobrīd tik ļoti apspriesto informāciju, ziņo laikraksts.

Izraēla jau iepriekš kritizējusi el Baradei par nepietiekamu stingrību attiecībā uz Irānas kodolprogrammu. 2007.gadā Izraēla pieprasīja IAEA vadītāja atlaišanu.

Izraēlas valdības pārstāvji atteikušies komentēt IAEA ziņojumu.

Izraēla tiek uzskatīta par vienīgo valsti Tuvajos Austrumos, kuras īpašumā ir kodolieroči.

Jeruzaleme un Vašingtona apsūdz Teherānu atomieroču izstrādē. Izraēla un ASV ir vienisprātis, ka Irāna cenšas attīstīt atomieročus, aizbildinoties ar civilu kodolprogrammu.

Izraēla uzskata Irānas Islāma Republiku par tās galveno ienaidnieku, jo tās prezidents Mahmuds Ahmadinedžads vairākkārt atkārtojis, ka ebreju valsts būtu "jānoslauka no zemes virsas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!