Izraēla nav apmierināta ar asi formulēto ANO ziņojumu par karu Gazas joslā un cenšas panākt formulējumu mīkstināšanu dokumentā, kas otrdien tiks iesniegts ANO Drošības padomei, ziņo Izraēlas mediji.
Ziņojumā teikts, ka decembra un janvāra plašajā ofensīvā pret kustību "Hamas" Gazas joslā Izraēlas bruņotie spēki tīši šāvuši uz ANO objektiem un cilvēkiem, kuri bija tajos patvērušies, teikts mediju ziņās.

"Kaut arī ziņojumā Izraēla netiek apsūdzēta kara noziegumos un tajā nav ieteikuma sākt tiesas darbus (...), Izraēla to uzskata par vienpusēju un pat naidīgu dokumentu, jo tajā nav minēts "Hamas" terors, kas nepārtraukti tika vērsts pret Izraēlas civiliedzīvotājiem," teikts "Ynet news" interneta lapā.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns saņēma ziņojuma kopiju pirms dažām dienām un mīkstināja dažus formulējumus šajā triju lappušu dokumentā, kas otrdien tiks iesniegts Drošības padomei, raksta "Ynet".

Tomēr Izraēlas amatpersonas ir nobažījušās, ka pašreizējie formulējumi ir pārāk kritiski pret ebreju valsti, norāda laikraksts "Yediot Aharonot". "Amatpersonas, kuras redzējušas ziņojumu, saka, ka tā autori pilnībā ignorējuši informāciju, kuru Izraēla nodeva ANO pēc operācijas "Cast Lead"."

Laikraksts citē kādu ASV delegācijas ANO locekli, kurš teicis, ka ziņojumam "nav precedenta smaguma ziņā pret Izraēlu un Izraēlai vēl daudzus gadus būs jādziedē tā cirstās brūces, ja formulējumi tiks pieņemti tādi, kādi tie ir pašreiz".

Ziņojums, ko sagatavojusi īpaša komiteja, kuru vadīja bijušais "Amnesty International" cilvēktiesību grupas vadītājs Īens Mārtins, satur vairākas nopietnas apsūdzības pret Izraēlas spēkiem. "Izraēla tīši šāva uz ANO institūcijām, labi zinot, ka tas ir aizliegts. Ziņojumā Izraēla apsūdzēta neproporcionālā spēka lietošanā, kā arī norādīts, ka Izraēla šāva uz palestīniešu civiliedzīvotājiem bez vajadzības un pārmērīgi," raksta "Yediot".

"Ziņojums ir formulēts vienpusēji, un tajā ir daudz smagu apsūdzību pret Izraēlu. No otras puses, ziņojumā gandrīz pilnīgi ignorēta "Hamas" un raķešu uguns pret Izraēlas apdzīvotajām vietām," teikts laikraksta ziņā.

22 dienas ilgais karš Gazas joslā, ko Izraēla sāka 27.decembrī, atbildot uz nepārtraukto raķešu uguni, beidzās ar 18.janvārī noslēgto Izraēlas un "Hamas" pamieru. Šajā karā gāja bojā vairāk nekā 1400 palestīniešu un 13 izraēlieši un tika pārvērsti gruvešos plaši šīs nabadzīgās teritorijas rajoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!