ANO Drošības padome ceturtdien vēlreiz pieprasīja nekavējoties izbeigt vardarbību starp Izraēlu un palestīniešiem, bet ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans paziņoja, ka Izraēla ir izvēlējusies vardarbības eskalācijas ceļu.
Annans ceturtdien Drošības padomes sēdē paziņoja, ka Izraēlas apgalvojumi par pašaizsardzību pret teroristiem nedod tai rīcības brīvību starptautisko tiesību pārkāpšanai.

ANO vadītājs atzina, ka būtu "neapdomīgi" piespiest Palestīnas pašpārvaldes prezidentu Jasiru Arafatu doties trimdā, ko ir ierosinājis Izraēlas premjerministrs Ariels Šarons, un uzsvēra, ka šādu izraidīšanu aizliedz Ceturtā Ženēvas konvencija.

"Izraēlas darbības kopš Drošības padomes 1402.rezolūcijas pieņemšanas neveicina situācijas stabilizāciju un politisko sarunu atjaunošanu. Gluži otrādi - Izraēlas valdība virzās pretējā virzienā .., kas ir drošs ceļš uz tālāku eskalāciju," sacīja Annans.

30.martā pieņemtā 1402.rezolūcija aicina Izraēlu un palestīniešus nekavējoties veikt pasākumus pamiera noslēgšanai un aicina Izraēlu izvest karaspēku no palestīniešu pilsētām.

Tūlīt pēc Annana runas beigām Drošības padome pieņēma 1403.rezolūciju, kura pieprasa nevilcinoties īstenot 1402.rezolūciju. Palestīniešu novērotājs ANO Nāsirs al Kidva vēlāk reportieriem pauda cerību, ka "Izraēla beidzot uzklausīs starptautiskās sabiedrības vienprātīgo balsi".

Annans savā runā tieši nepieminēja palestīniešu teroristu pašnāvnieku rīkotos sprādzienus, bet sacīja, ka terora akti pamudina Izraēlas valdību turpināt tagadējo kursu un apvieno Izraēlas tautu militārai rīcībai.

"Palestīnas pašpārvalde, kā šķiet, uzskata, ka nerīkošanās pret terorismu, un nemieru, haosa un nestabilitātes izraisīšana salieks Izraēlas valdību un tautu," sacīja Annans. "Tā nenotiks. Terorisms nekad nav attaisnojams. Palestīniešu vadībai tas jāatzīst un palestīniešu sabiedrībai tas jāpieņem," viņš piebilda.

Tomēr Annans atzina, ka "būtu pamatīga pārrēķināšanās uzskatīt, ka Arafata padzīšana no politiskās skatuves un Palestīnas pašpārvaldes izformēšana radītu apstākļus, kuros Izraēla varētu panākt drošību sev".

Annans arī aicināja Izraēlas valdību atļaut vidutāju "četriniekam", kas pārstāv ANO, ASV, Eiropas Savienību un Krieviju, netraucēti apmeklēt Arafata rezidenci Rāmallāhā un pašu Arafatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!