Izraēlas drošības kabinets trešdienas vakarā ārkārtas sēdē nolēma pārtraukt jebkādus kontaktus ar Palestīnas pašpārvaldes prezidentu Jasiru Arafatu un paziņoja, ka viņš nedara neko, lai apkarotu terorismu.
Lēmums tika pieņemts pēc palestīniešu uzbrukuma izraēliešu autobusam Jordānas rietumkrastā, kurā gāja bojā 10 cilvēki, un divkāršam teroristu pašnāvnieku uzbrukumam Gazas sektorā, kurā tka ievainoti četri izraēlieši.

"Izraēlas valdība uzskata, ka .. Arafats ir tieši atbildīgs par šiem uzbrukumiem," bija teikts oficiālā paziņojumā pēc premjerministra Ariela Šarona sasauktās drošības kabineta sēdes Telavivā, kas ilga vairāk nekā trīs stundas.

"Attiecībā uz Izraēlu Arafats ir sevi izsmēlis, tāpēc netiks saglabāti nekādi kontakti ar viņu," teikts paziņojumā.

Drošības kabinets paziņoja, ka Jordānas rietumkrasta un Gazas sektora pilsētās tiks strauji izvietota Izraēlas armija, "lai veiktu arestus un konfiscētu ieročus". Aizsardzības spēku amatpersonas iespējami ātri iesniegs kabinetam plānus galvo islāma kaujinieku grupējumu "Hamas" un "Islāma džihāds" apkarošanai "to uzbrukumu eskalācijas apstākļos".

Palestīnas pašpārvalde ir nosodījusi šos terora aktus un likusi nekavējoties slēgt visus "Hamas" un "Islāma džihāda" birojus, tomēr tas neaizkavēja Izraēlu veikt uzlidojumus Gazas sektorā un Jordānas rietumkrasta Rāmallāhas un Nāblusas pilsētās, atbildot uz šiem terora aktiem.

"Izraēla aizstāvēsies ar saviem līdzekļiem un uzskata, ka Jasirs Arafats ir ārpus spēles un vairs netiks uzturēti nekādi kontakti ar viņu, jo viņš nav darījis neko pret terorismu," paziņoja kāda Izraēlas amatpersona.

Tomēr Izraēlas amatpersonas sacīja, ka negrasās uzbrukt tieši Arafatam vai iznīcināt viņa vadīto Palestīnas pašpārvaldi, kas tika izveidota 1994.gadā pēc Oslo miera vienošanos parakstīšanas iepriekšējā gadā.

"Kabineta lēmums neietver nekādu direktīvu uzbrukt personīgi Arafatam," sēdes beigās reportieriem paziņoja kabineta sekretārs Gideons Saars.

"Mēs uzskatām, ka Jasirs Arafats vairs nevar būt partneris miera procesā un mēs varam rēķināties tikai ar sevi," piebilda tieslietu ministrs Meirs Šeetrits. "Tāpēc armija ir saņēmusi pavēles iznīdēt terorismu," tomēr Izraēlai "nav nodoma iznīcināt Palestīnas pašpārvaldi," sacīja ministrs.

Saskaņā ar oficiālu paziņojumu abi pašnāvnieki spridzinātāji Gazas sektorā un palestīniešu terorists, kuru pēc uzbrukuma autobusam nošāva Izraēlas karavīri, bija no grupējuma "Hamas" un bija 33 meklētu teroristu sarakstā, kas iesniegts Palestīnas pašpārvaldei un ASV sūtnim Tuvajos Austrumos Entonijam Zini.

Oficiālajā paziņojumā teikts, ka "dažās pēdējās dienās Palestīnas pašpārvalde beigusi veikt jebkādus reālus arestus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!