Foto: AFP/Scanpix

Izraēla ir paziņojusi, ka pārtrauks izmantot šāviņus ar baltā fosfora pildījumu, par kuru pielietošanu Izraēla plaši kritizēta Gazas konflikta laikā 2008. un 2009. gadā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pašlaik lietotajos šāviņos ir tikai neliels baltā fosfora daudzums, uzsver Izraēlas armija, taču jau tuvākajā laikā to izmantošana tikšot pilnībā pārtraukta, aizstājot fosfora lādiņus ar cita veida munīciju.

Cilvēktiesību aizsardzības grupas ir nosodījušas Izraēlu par baltā fosfora lietošanu militārajā konfliktā, jo tas nodara lielu kaitējumu cilvēkiem. Šīs vielas izmantošanu kaujas laikā aizliedz arī starptautiskie likumi.

Trīs nedēļu ilgās Gazas joslas ofensīvas laikā 2008. un 2009. gadā Izraēla fosfora šāviņus izmantoja blīvi apdzīvotās teritorijās, norādīja ANO un cilvēktiesību organizācijas "Human Rights Watch" (HRW).

Bīstamās vielas dēļ, kas pēc šāviņa sprādzieniem izlido pa apkārtni, nodega arī daļa ANO kompleksa. HRW norādīja, ka Izraēla "tīši vai aiz neuzmanības", pārkāpjot starptautiskos likumus, pielietoja fosfora šāviņus, izraisot civiliedzīvotāju nāvi.

Izraēla uzstāja, ka fosfora šāviņus izmantoja saskaņā ar starptautiskajām normām un ka tā centās izvairīties no nevajadzīgas civiliedzīvotāju bojāejas.

Kā ieroci balto fosforu izmanto ienaidnieka mērķu atzīmēšanai un dūmu aizsega radīšanai, tāpat to var izmantot mērķu aizdedzināšanai.

Ja baltas fosfors nokļūst uz cilvēka ādas, tas var radīt līdz par kaulam dziļu un sāpīgu apdegumu. Fosfora daļiņas turpina degt, kamēr vien tām ir pieejams skābeklis. Nonākot brūcēs, toksiskā fosforskābe var izraisīt saindēšanos.

1980. gada Konvenciālo ieroču konvencija aizliedz balto fosforu izmantot kā aizdedzinošo ieroci pret civiliedzīvotājiem, vai gaisa uzbrukumos pret ienaidnieka spēkiem apdzīvotās teritorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!