Izraēla otrdien rīko pirmās valsts mēroga mācības, kurās tiks imitēts uzbrukums tās pilsētām ar raķetēm, kas aprīkotas ar nekonvencionālajiem ieročiem.
Mācības kopīgi rīko policija un Iekšzemes frontes spēki un tās notiks divas dienas 132 pilsētās. Varas iestādes mācības raksturo kā vērienīgākās kopš valsts dibināšanas 1948.gadā.

"Mācību mērķis ir sagatavot dažādus dienestus un civilajā vidē strādājošās institūcijas dažādām ārkārtas situācijām, tajā pat laikā ieviešot 2006.gada vasarā Libānas konfliktā gūtās mācības," teikts armijas paziņojumā.

Starp mācību scenārijiem būs ar ķīmisko lādiņu aprīkotas raķetes trāpījums Telavivai, raķešu trāpījumi spēkstacijai un Benguriona lidostai un pašnāvnieku sarīkoti sprādzieni skolās.

Varas iestādes paziņoja, ka visā valstī plkst.14 tiks iedarbinātas sirēnas, dienas laikā periodiski būs dzirdami sprādzieni un ir iespējami satiksmes sastrēgumi.

Mācību iniciators ir armijas Iekšzemes frontes spēki, un tās tiek rīkotas sakarā ar pagājušajā vasarā notikušo karadarbību Libānā un Irānas aicinājumiem iznīcināt ebreju valsti, rēķinoties ar Teherānas pretrunīgi vērtēto kodolprogrammu.

Izraēla apgalvo, ka Irānas mērķis ir atombumbas radīšana, taču Teherāna apgalvo, ka tās kodolprogramma ir paredzēta enerģijas iegūšanai.

Pagājušajā vasarā notikušās karadarbības laikā kaujinieku grupējums "Hizbollah" uz Izraēlas ziemeļiem izšāva vairāk nekā 4000 raķešu, nogalinot vairāk nekā 40 civiliedzīvotājus un paralizējot reģiona rūpniecību un ekonomiku.

1991.gada Persijas līča kara laikā Izraēlas iedzīvotājiem tiks izsniegtas gāzmaskas sakarā ar bažām par uzbrukumu ar ķīmiskajiem ieročiem, tomēr neviena no Irākas izšautajām raķetēm uz Izraēlu nebija aprīkota ar ķīmiskajiem lādiņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!