Foto: Reuters/Scanpix

Izraēlas tautiešu atgriešanās programmas ietvaros svētdien piekrastes pilsētā Telavivā ieradušies vairāki desmiti falašu. Tie ir etiopiešu cilšu pārstāvji, kuri apgalvo, ka viņi cēlušies no ebrejiem, ziņo "Reuters".

"Izraēlai ir liela pieredze pēdējo 40 gadu laikā pārceļot uz valsti gandrīz 100 000 ebreju, kuri ir mūsu radinieki no Etiopijas, un faktiski patlaban tiek veikti pēdējie soļi ģimeņu atkalapvienošanai," medijam atklāja Ebreju aģentūras loceklis Nātans Šaranskis.

Pagājušā gadsimta 80. gados atsākās diskusija par to, vai atļaut arī šim tā dēvētajam Etiopijas ebreju zaram pārcelties uz Izraēlu. Rezultātā 1984. gadā un 1991. gadā valdība īstenoja speciālas glābšanas operācijas, kuru laikā pārcēla lielāko daļu falašu no Etiopijas uz Izraēlu.

Vēlākos gados pārcelšanās turpinājās, un pērn Izraēla atļāva uz valsti pārbraukt 9000 Etiopijas ebrejiem, kuru izcelsme bija neskaidra.

Patlaban tiek lēsts, ka no visiem pasaulē esošajiem aptuveni 150 000 Etiopijas ebreju Izraēlā mīt aptuveni 130 000, turklāt vairāk nekā trešā daļa no viņiem jau dzimusi jaunajā dzimtenē. Etiopijā savukārt dzīvo ap 4000 falašu, bet vēl ap 1000 apmetušies uz dzīvi ASV.

"Likums par atgriešanos" ļauj cilvēkiem ar ebreju izcelsmi pieprasīt Izraēlas pilsonību un pārcelties valstī uz dzīvi. Tomēr falaši vairākkārt pauduši sašutumu par diskrimināciju un rasismu jaunajā dzimtenē, kā dēļ daudzi nespējot izkļūt no nabadzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!