Četri palestīniešu civiliedzīvotāji otrdien tika nogalināti un vismaz 17 palestīniešu policisti un civiliedzīvotāji ievainoti, Izraēlas helikopteriem apšaudot ar raķetēm drošības spēku ēku Gazas sektora Hanjunisas pilsētā, paziņoja palestīniešu mediķi.
Uzlidojuma laikā gāja bojā trīs vīrieši 40, 26 un 20 gadu vecumā. Vēl viens civiliedzīvotājs no tajā gūtiem ievainojumiem vēlāk nomira slimnīcā. No 17 ievainotajiem divi bija kritiskā stāvoklī.

Divi Izraēlas kaujas helikopteri "Apache" otrdienas vakarā izšāva trīs raķetes uz Palestīnas pašpārvaldes drošības spēku ēku, kura atrodas Hanjunisas dzīvojamā rajonā, nodarot smagus postījumus šai un dažām citām apkārtējām ēkām.

Pēc pusstundas helikopteri atgriezās un izšāva uz ēku vēl divas raķetes. Aculiecinieki stāstīja, ka otrajā uzlidojumā trāpīts bēgļu nometnei un bijuši daudz upuru, jo uzbrukums notika vakara lūgšanu beigās.

Aculiecinieki sacīja, ka palestīniešu drošības spēki ātri evakuējuši rajonu, kad dzirdējuši helikopteru "Apache" tuvošanos.

Izraēlas armijas pārstāvis paziņoja, ka armija pamanījusi "teroristus" šajā rajonā. "Armijas spēki pamanīja teroristu grupu, kas atklāja uguni uz armijas posteni Guškatifas apmetņu kompleksa centrā. Helikopteru spēki atbildēja ar pretuguni un trāpīja," sacīja armijas pārstāvis.

Armija arī apgalvoja, ka "raķetes netika šautas uz ēkām".

Palestīnas pašpārvalde nāca klajā ar paziņojumu, kurā izteica nožēlu, ka starptautiskā sabiedrība "klusē" par Izraēlas uzlidojumu turpināšanos. "Izraēla turpina īstenot savu agresiju, lai gan palestīnieši ievēro pamieru. Mēs sev jautājam, vai palestīniešu tauta piekritīs redzēt savus bērnus mirstam, kamēr starptautiskā sabiedrība turpina klusēt Izraēlas agresijas priekšā," teikts paziņojumā.

Kopš pagājušā gada septembrī sākās palestīniešu intifada (sacelšanās) pret izraēliešu okupāciju, ir nogalināts 1071 cilvēks, tai skaitā 825 palestīnieši un 223 izraēlieši.

Otrdienas vakarā notika arī Izraēlas tanku iebrukums šajā rajonā. Tanki apstājās ap 500 kilometrus no Hanjunisas kapsētas un atklāja uguni uz vairākām ēkām, paziņoja aculiecinieki un palestīniešu drošības spēki. Šis rajons atrodas ebreju apmetņu tuvumā.

Uzbrukumi notika pēc ASV sūtņa Entonija Zini aicinājuma Izraēlai 48 stundas atturēties no uzbrukumiem palestīniešu mērķiem, lai dotu palestīniešiem iespēju apkarot ekstrēmistu grupējumus.

Izraēlas premjerministra Ariela Šarona kanceleja paziņoja, ka "Izraēla atbildēs uz jebkuru izšauto mīnmetēja šāviņu un jebkuru citu terora aktu", tomēr "Izraēla turpinās rīkoties atbildīgi, lai izvairītos no tālākas eskalācijas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!