Foto: AP/Scanpix/LETA

Izraēlas policija svētdien ieteikusi izvirzīt premjerministram Benjaminam Netanjahu un viņa dzīvesbiedrei Sārai apsūdzības korupcijā saistībā ar izmeklēšanu pret telekomunikāciju uzņēmumu "Bezeq".

Izraēlas tiesībsargājošās iestādes norāda, ka pārbaudījušas informāciju, ka valdība piešķīrusi nepamatotas priekšrocības Izraēlas lielākajam telekomunikāciju uzņēmumam apmaiņā pret to, lai nodrošinātu pozitīvu Netanjahu atspoguļojumu tam piederošajā interneta medijā "Walla". Atzīts, ka savākta pietiekama pierādījumu bāze, lai apsūdzētu Netanjahu un viņa sievu korupcijā, krāpšanā un uzticības laušanā.

Apsūdzības korupcijā un citos likumpārkāpumos policija ieteikusi izvirzīt arī "Bezeq" lielākajam akcionāram Šaulam Elovičam un viņa sievai Īrisai.

Netanjahu jebkādu savu vainu noliedzis, paziņojot, ka policijas ieteikumiem nav juridiska spēka, un izsakot pārliecību, ka kompetentas iestādes tos noraidīs.

Iepriekš policija jau ieteikusi izvirzīt Netanjahu apsūdzības divās citās lietās, kurās viņš tiek turēts aizdomās par dārgu dāvanu pieņemšanu apmaiņā pret finanšu un personīgiem pakalpojumiem, kā arī par mēģinājumu noslēgt slepenu vienošanos ar Izraēlas pārdotākā laikraksta "Yediot Aharonot" izdevēju Arnonu Mozesu, lai apmaiņā pret šim izdevumam labvēlīgiem likumdošanas grozījumiem arī panāktu pozitīvu premjera atspoguļojumu avīzē.

Premjers noraidījis arī šīs apsūdzības, paužot viedokli, ka mediji pret viņu sarīkojuši raganu medības.

Netanjahu vadījis Izraēlas valdību jau 12 gadus - no 1996. līdz 1999. gadam un vēlreiz kopš 2009. gada, un aptaujas liecina, ka, neraugoties uz minētajām apsūdzībām, viņš vēlreiz uzvarētu vēlēšanās, ja tās notiktu tagad.

Likums neparedz, ka premjeram būtu jāatkāpjas, ja viņam tiek izvirzītas apsūdzības - tas viņam būtu jādara vienīgi notiesāšanas gadījumā, ja visas pārsūdzību iespējas būtu izsmeltas.

Tomēr Izraēlas lielākā opozīcijas spēka - Darba partijas - līderis Avi Gabajs aicinājis premjeru atkāpties.

"Netanjahu Izraēlai kļuvis par nastu. Viņam jāatkāpjas," tviterī rakstījis Gabajs. "Izraēlu nevar vadīt cilvēks, kas tā apsēsts ar rūpēm par savu tēlu medijos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!